Някой ли е Бойко Борисов?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/nyakoy-li-e-boyko-borisov/15295 SvobodnoSlovo.eu
Някой ли е Бойко Борисов?

Бойко Борисов посвети 10 години от живота си, за да ни демонстрира, че цялата власт е в неговите ръце. За тази цел той кастрира институциите, запуши устата на медиите и въведе модата на демонстративно нарушаване на законите от страна на чиновници и министри.

Докъде обаче се простира неговата власт, след като общо взето всеки треторазряден чиновник може да му се подиграва, без да тегли каквито и да е последствия за себе си? Колко си всевластен, ако не можеш да накажеш някой, който ти се плези от Горно нанадолнище?

Примери за дръзко и дори подигравателно предизвикване на всевластния Бойко

започват да се случват все по-често и да стават все по-видими.

Преди вече две-три години Общинският съвет на Царево, свикан извънредно насред август, гласува разрешение за застрояването на парцел от парк Странджа, намиращ се зад плаж Силистар. Започнаха брожения и протести. Борисов "разпореди" (по партийна линия) на кмета на Царево да прекрати процедурата по разрешаване. Кметът на Царево обаче на следващата сутрин свика пресконференция, на която обяви, че премиерът Борисов разпространява "фалшиви новини"; и че той, кметът, няма нищо да прави по казуса.

Кметът на община с население колкото голямо село се изплези на Султана. Султанът дори не го погледна втренчено. Отмести кротко поглед. Притихна и млъкна. Мълчи и до днес. Нещата останаха същите.

Онзи ден Борисов нареди на шефа на ДНСК да спре безобразното и съвършено незаконно строителство в местността Алепу - хотела, "водещ се по документи" подпорна стена. Шефът на ДНСК отиде на място. И заключи:"...съоръжението...е конструкция, играеща роля на брегоукрепване, а предвидените асансьорни шахти увеличават здравината."

Така ДНСК прави точно обратното на заръчаното от Борисов.

Подготвя почвата в бъдеще, при постепенното въвеждане в експлоатация на съответните "обеми", да рапортува неща като: "Стълбите увеличават здравината на съоръжението... Прокарването на електрически ток създава допълнителна якост на основния стенен елемент... Движението на асансьорите осигурява по-голяма гъвкавост на носещите елементи... Монтирането на дограми осигурява изолация на съоръжението срещу влага... Заселването на съоръжението с курортисти създава армия от доброволци в случай на нужда..."

Същите дръзки лъжи пелтечат всички Борисови министри, макар неговият основен вице да сподели, че онова, което той вижда не е подпорна стена, а - хотел. Седмица преди това, покрай скандала с разкопаването на дюни в Ахтопол, Борисовите подчинение бяха категорични: няма "разкопаване на", има "преминаване през". Както, още седмица-две по-рано пак Борисови подчинени стигнаха до извода, че защитените степи на северния бряг не са изорани, а през тях е преминала техника със спуснати рала и плугове.

Кой е Бойко Борисов? Изобщо: някой ли е този човек, след като дребни негови служители откровено се подиграват с негови заръки?

И, по-важното: след като властта не е в него - в кого е?

Евгений Дайнов

https://www.dnevnik.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.