Няма дъно. Простите хора направо избиха рибата

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/nyama-dano-prostite-hora-napravo-izbiha-ribata/22624 SvobodnoSlovo.eu
Няма дъно. Простите хора направо избиха рибата

Въобще не е някаква тайна колко много са простите, невъзпитани, необразовани и неинформирани хора, но тази седмица простотията направо ни удави.

Ромчета люпят семки на пода в тролейбус. Абитуриент им прави забележка, а в отговор наркоман рецидивист с три присъди го намушква с нож. Всички останали в тролея си мълчат. Налягат си парцалите както по време на люпенето, така и след намушкването. За мен в тази история циганчетата не са виновни. Те просто не знаят какво трябва и не трябва да правят. Виновни са бездушните хора наоколо.

Абитуриент в Смолян отива на училище в стил мутра от края на миналото хилядолетие - с джип G класа, газов пистолет и бутафорен автомат "Калашников". Арестуват го веднага полицаи с бронежилетки и всичко необходимо за целта, както си му е редът. Но абитуриентът толкова ли е прост наистина да впечатлява мадамите по този начин?

Майката на момчето, което премаза с колелото си детенце в Южния парк, го брани като орлица в ефира на Нова телевизия - той не е виновен, момиченцето му изскочило внезапно на пътя, защото майката не го държала за ръка.

Помня, че когато навремето направехме някоя беля с брат ми, ни водеха за ухото при родителите ни. И колкото и да ми е било обидно понякога, те никога не скачаха сляпо да ни защитават. За което днес съм им благодарен.

Защото за инцидента в Южния парк е виновен единствено младежът, който е летял с прекалено висока скорост на място, пълно с пешеходци и малки деца. Всеки, който кара колело, ски, автомобил, мотор и каквото и да било друго с висока скорост, знае, че трябва така да се движи, че да може да избегне удар с тези пред него, каквото и неочаквано движение да направят. Ако не може да го предвиди, кара бавно.

Да не говорим, че младежът помете детенцето не върху велоалея, а на алея за разходки на пешеходци. И след като го помете, не се извини, качи се на колелото и избяга. Обидили го били... Е, като ти помете някой малкото дете и го влачи с колелото си, с шоколадови бонбони ли да го посрещнеш?

И като стана дума за почерпка, най-накрая и нашето правителство се включи към усилията на Чехия и Унгария големите европейски производители на храни да не ни продават скъпи боклуци за сметка на качествени и по-евтини храни за държавите в Западна Европа. В същото време във всеки парк можеш да видиш стотици, хиляди майки, които хранят децата си с тотални пакетирани боклуци - чипсове, близалки, шоколадови шедьоври - пълни с химия и консерванти.

Пъхат им в устите и те самите ръбат от пакета с храни, които отдавна е доказано, предизвикват алергии, астми, сърдечносъдови и канцерогенни заболявания. Тези майки са с умствен капацитет като на катериците и калинките в Борисовата градина, но имат ролята да възпитават.

Вчера пътувах от софийския кв. "Младост" зад една млада (между 25- и 30-годишна) жена, която шофираше по бул. "Цариградско шосе" малка бяла кола. До кръстовището на Орлов мост два пъти си изхвърли фаса навън. Адски се обиди, като свалих прозореца на светофара да я питам - мята ли ги така и на пода в хола - как може въобще да й задавам подобно въпросче?!

Простите, невъзпитани, необразовани и неинформирани хора не са новина. Те се множат, множат и пълзят навсякъде. Цели поколения невъзпитани хора отглеждат и "възпитават" нови и нови генерации невъзпитани хора.

За всичко това освен посредствеността и пошлостта, които се рекламират денонощно по всички обществени канали за информация, са виновни и новият начин на живот и технологиите.

Защото те ни карат да мислим все по-малко. Изхвърлените фасове по улиците може и да не изглеждат толкова драматичен проблем, но казват, че през 2025 г. отпадъците от пластмаса в океаните ще станат повече от рибите.

Така че да започнем да мислим и да отговаряме за действията си много скоро ще бъде не само въпрос на добър вкус и възпитание, но и на оцеляване

Слави Ангелов

Няма дъно. Простите хора направо избиха рибата

http://168chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.