"ОБЕКТИВНО": Ваксини за милиони. България е дарила ваксини на други държави на стойност над 28 милиона лева

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/obektivno-vaksini-za-milioni-balgariya-e-darila-vaksini-na-drugi-darzhavi-na-stoynost-nad-28-miliona-leva/3135 SvobodnoSlovo.eu
"ОБЕКТИВНО": Ваксини за милиони. България е дарила ваксини на други държави на стойност над 28 милиона лева

26.12.2020 година. По Коледа. Българинът е уморен. От статистики. За заразени и починали вследствие на Ковид 19. И празникът не е много празник. Хората се страхуват да се срещнат с близките си. А мерките срещу коронавируса не изглежда да бъдат премахнати скоро. И тогава... у нас пристигнаха първите ваксини срещу коварната зараза. Чудо – ще си каже човек.

Управляващите и здравните власти чакаха да пристигнат първите ваксини срещу COVID-19 и се опитваха да убедят българския народ, че спасението идва. С ентусиазъм, който българина, уви, не споделяше особено. Но те упорито го уверяваха, че това е пътят и обещаваха, че ще има за всички. Стискайки зъби, запретваха ръкави и се редяха да се ваксинират за пример, докато медиите ги снимаха и повтаряха колко важно ние също да го направим.

Част от обществото, уморено от страха от болестта, повярва и побърза да се ваксинира. Повечето с недоверие категорично отказаха да го направят. А за недоверието си има причина. Недоверие в управлението, липса на сигурност, икономическа, социална, здравна нестабилност.

На 27 декември 2020 година у нас ваксинирахме и първия човек срещу новия коронавирус. Това беше тогавашният здравен министър от правителството на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

В следващите седмици се отваряха "зелени коридори", а после се затваряха и сред много хаос малкото желаещи да се ваксинират го направиха. Планът на тогавашното правителство първите ваксинирани да са медиците се провали, защото дори сред тях нямаше много желаещи. Още тогава бяха подписани договори, които ни гарантиха повече ваксини, отколкото хора има в страната.

От тогава досега няколко пъти беше стартирана т.нар. информационна кампания за ваксините, като резултатите са красноречиви - за близо година и половина се ваксинираха малко над 2 000 000 души. Друг е въпросът колко от тях са с реално поставени дози.

Последната подобна кампания беше стартирана преди малко повече от месец от сегашния здравен министър проф. Асена Сербезова.

А колко успешна е тя говорят данните от Единния информационен портал. Според тях за последния месец у нас са поставят под 1000 дози средно на ден.

Още, когато беше обявена новата информационна кампания за ваксините стана ясно, че България продължава да получава нови ваксини, въпреки минималното търсене.

На този фон "Евроком" се допита до здравното министертво, а оттам отговориха, че до края на годинита в страната трябва да пристигнат още милиони ваксини на стойност над 104 милиона лева.

От министерството на здравеопазването отговориха на "Евроком", че до 4 април България е получила ваксини на стойност над 178 милиона лева и сме дарили повече от 3 милиона дози на стойност 28 милиона лева.

Пандемията започна да отминава, но остават множество въпроси без отговор. Защо правителствата на България подписаха договори за доставка на повече ваксини, отколкото е населението на страната? Някой ще понесе ли отговорност за милионите дарени левове? За провалените информационни кампании, за които също са давани пари на данъкоплатците у нас? Защо държавата се затвори, когато имахме едва няколко заразени и ще понесе ли някой отговорност за това? Много въпроси, на които спешно е нужен отговор.

https://eurocom.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.