Обезсигуряване

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/obezsiguryavane/25481 SvobodnoSlovo.eu
Обезсигуряване

Частна фирма получила неограничен достъп до всички данни на летище София. Информацията е най-силното оръжие, така че можем да приемем, че някой внезапно се е въоръжил стабилно. Особено когато става въпрос за данните на все още държавното ни летище. За тези, които са забравили - то е стратегически обект, касаещ националната ни сигурност. Тоест данните, архивите и операциите, които се извършват там, трябва да са гарантирано сигурни и защитени. Да, ама не.

Месец след като един сайт повдигна лекичко завесата за скандалното разрешително, прокуратурата започна разследване. Достъп до данните е бил осигурен. На фирма, която дори не е имала договор с летището. Сега обаче трябва да се изясни кой е разрешил неограниченото ровене в системите. Освен това подписът за достъп видимо не е на изпълнителния директор на летището.

Случайно или не, докато частници се ровят из летищната документация и системните й машини, аеродрумът е предлаган на концесия. Отново на частници. И тъй като все още няма яснота кой, защо и какво е направил, остава само да гадаем дали целта е само достъп до "търговска тайна" или облагодетелстване на определени лица, заинтересовани да вземат основното ни летище на безценица...

Няма нищо сигурно, когато решения се вземат еднолично, на тъмно и по спешност. А явно е имало извънредна необходимост фирма без договор да порови в информационната система в дните между замяната на един изпълнителен директор с друг при процедура по търсене на концесионери.

Загубиха ли нашите бюрократи чувството си за фирмена, а дори за национална отговорност? Толкова лесно ли стана да допускаш всеки да прави всичко? Евтино ли ги купуват, или някои хора просто се подаряват? Предстои да видим какво ще стане. Виждали сме как гръмовно започват проверки, а краят им е "недоказано престъпление" или смешни наказания...

Павлета Давидова

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.