“Полимери”, “Калиакра”, КТБ?! Тарикатите са едни и същи. Кражбата плащаме винаги ние

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/polimeri-kaliakra-ktb-tarikatite-sa-edni-i-sashti-krazhbata-plashtame-vinagi-nie/24689 SvobodnoSlovo.eu
“Полимери”, “Калиакра”, КТБ?! Тарикатите са едни и същи. Кражбата плащаме винаги ние

Hай-странното на пръв поглед в екоскандала "Калиакра" е, че реално виновните за глобата за държавата ни собственици на голф игрище и на няколко велогенераторни парка излъчват 0-процентна притесненост, а дребни земеделци с ниви, с бостан дини, рибари с малки лодки блокират пътища и са пред инфаркт за бъдещето си.

Разбира се, реакцията им веднага бе обяснена с тъмни, подмолни сили, които, насъсквайки ги в пресилен гняв, клатят властта. Сигурно и това го има, защото според министъра на екологията забраните в района не били такива, каквито ги представят местните, и освен това - засягали основно държавни земи.

Но истинската причина за протестите е съвсем различна - тя се разпалва от инстинкта на обикновените хора, който им казва - държавата ще защити интереса само на вечните големи тарикати - тези с вятърните перки, игрищата и хотелите на скалите и на брега, а сметката накрая ще платим всички ние.

И действително, като видим само скандалите от последната седмица, от тях изскачат едни и същи - вечни, неизбежни имена на хора от прехода, които вече 28 години смучат лакомо кръв от държавата, чиято артериална система се захранва от обикновените граждани, както и от големия легален бизнес, естествено, защото тези тарикати, освен че обичат много да крадат, още повече мразят и да плащат данъци.

Но още по-сериозният проблем е, че вече трето десетилетие държавата не само им го позволява абсолютно безнаказано, но и активно им помага да трупат и трупат незаконно богатство. Те, разбира се, стават все по-нагли, а отвратителният пример за "успех" в безнеса и в живота, който излъчват, заразява и парализира морално нацията.

За какво конкретно обаче става въпрос в скандала "Калиакра"? Става въпрос, първо, за едни чудесни заменки, които се случиха ударно по време на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ) с министър-председател Сергей Станишев. Нещо, което г-жа Корнелия Нинова много услужливо забравя днес, когато говори за битката срещу корупцията от позицията на неопетнената столетница.

Ще го обясня възможно най-елементарно, за да го разберат "простите" хора, които се докоснаха до тази огромна далавера само като четяха за нея по вестниците. В рамките на 2 години, 2007-2009 г., едни по-специални от тях хора получиха възможност да заменят земи и гори от най-големите пущинаци във вътрешността на страната за такива, които се намират на самия бряг на Черно море.

Почти без изключение, те купуваха земята на нереално занижени стойности - дори и по 2 лева на квадратен метър, а по-късно я препродадоха и за 200 лева на квадратен метър. В други от случаите, когато не ставаше въпрос за най-елементарната спекула, след като получиха първия подарък от правителството, те бяха подкрепени и с още по-приятелско потупване по рамото, когато кабинетът "Станишев" промени специално за тях статута на земята, за да могат те да строят на воля там хотели, къщи, голф игрища, ветрогенератори и въобще - всичко, което им е приятно.

Така големите тарикати на прехода не само получиха на безценица уникални територии на морския бряг, често и в защитени местности, както е случаят с голф игрището до Калиакра, но и възможността да строят там абсолютно законно.

И за да се убедите, че не преувеличавам, когато говоря за подаръци и чудовищна корупция, която стои зад тях, ще припомня, че 5 години по-късно (през ноември 2014 г.) съдът на Европейския съюз излезе с решение, че при 132 от по-мащабните заменки е "неправомерно приведена в действие държавна помощ, която подлежи на възстановяване".

Според Световната банка щетите за държавата са за около 100 милиона евро. След като България бе осъдена за това "нарушение на европравилата", се реши земеделското министерство да направи пазарна оценка на земите във всички изброени в съдебното решение сделки, а собствениците или да доплатят разликата от далаверата, или да върнат земите на държавата.

През 2015 г. министерството излезе със списък с фирмите, които трябва да доплащат. Миналата година пък бе организиран търг за консултант и оценител, той се провали и в момента се подготвял нов. С други думи, възмездието се протака прекалено дълго, за което вина носи и ГЕРБ, в която в момента е топката.

За какъвто и скандал да говорим обаче, дали този месец, или преди година, от тях излизат винаги едни и същи имена - на бивши борци с умело прикрито криминално минало, на комунисто-капиталисти в социологията и журналистиката, на банкери на държавна помощ, на шофьори, сервитьори и свинари от номенклатурата, на сини комсомолци, на адвокати на мафията. И между тях от време на време по някой Суджук за цвят.

Независимо от политическите си пристрастия, те винаги са заложени да сучат от държавната хранилка чрез приватизация, заменки, компенсаторки и всевъзможни закони и щедри сделки, които услужливите депутати и правителства непрекъснато измислят, за да ги издържат.

А сметката винаги остава за нас...

“Полимери”, “Калиакра”, КТБ?! Тарикатите са едни и същи. Кражбата плащаме винаги ние</p><p />

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.