ПОЛИТИКАТА Е БИЗНЕС, НО БИЗНЕСЪТ НЕ Е ПОЛИТИКА

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/politikata-e-biznes-no-biznesat-ne-e-politika/18426 SvobodnoSlovo.eu
ПОЛИТИКАТА Е БИЗНЕС, НО БИЗНЕСЪТ НЕ Е ПОЛИТИКА

Не се и съмнявам, че „Фолксваген“ горчиво съжаляват, че изобщо са споменали България като място за инвестиция за новия си завод за автомобили. Реакцията на българските управляващи, след като се разбра, че немският завод отива в Турция, много прехвърлиха добрия тон и бизнес отношения. Заприличвайки на стара мома, която като вижда как мъжът, след като е видял недостатъците й и е предпочел друга, започва да пищи пред целия свят, колко нечестно са постъпили с нея и да води дела за неспазено обещание за женитба.

И грешката на нашите политици е, че смятат, че след като за тях политиката е печеливш бизнес, от който да се издържат те и поколенията им, то бизнесът е политика. Ами не е, да ви кажа. И осъзнавайки, че не виждат нищо нередно в думите и действията си, ще го обясня на по-елементарно ниво.

„Фолксваген“ е световно известна марка с високо качество. Те не са оцелели като производител, ако са се съобразявали с думи и политици, особено ако пък последните са без  всякаква тежест.  В бизнеса се цели печалба. Грубо казано, те работят за пари. И инвестират там, където им е най-изгодно. Не там, където е политически най-удобно и не се съобразяват с политическата конюнктура. Най-малкото пък искат да обвързват бъдещите си печалби с ПР-кампаниите на треторазрядни балкански политици, известни по света само с корупцията и дефицита на интелект, възпитание и култура.

Това е състезание ЗА ПАРИ. За привличане на инвестиции. И по-добрият трябва да победи. Сега се посочват като причини големите държавни  субсидии, които е обещала Турция и сигурната поръчка за автомобили за държавната администрация. Няма лошо, могат, предлагат. По-лошото е това, че в България недостатъците са огромни. Лошо направена инфраструктура /дори новите магистрали са на кръпки и постоянно се ремонтират/, липсват адекватен транспорт, логистика и т.н. А корупцията в България отдавна оглавява челното място в Европа, че дори и по света. И знам, че няма да ме разберете, герберасти, но сериозният бизнес не иска да допуска треторазрядни шутове-политици да си правят ПР от неговите инвестиции. Толкова просто и логично, остава и да го осъзнаете.

В момента българското правителство и Бившият Плевналиев продължават с изцяло погрешна стратегия ,като заплашват и оплюват немският концерн, защо е избрал Турция, а не нас. Плевналиев се изхвърли, че „Фолксваген“ застрашавал сигурността на Европейския съюз и го отслабвало. Ще се изкуша да споделя мнението си, отслабването е единствено на интелекта на коментиращия.  Използването на Манфред Вебер като маша да направи скандал в ЕС защо немски завод е инвестирал не в България, а в Турция, ще доведе само до негативи. За нас, не за „Фолксваген“. Минава им през ауспуха какво е казал Плевналиев за тях!

И да си зададем въпроса: КОЙ ЩЕ ИНВЕСТИРА В БЪЛГАРИЯ, АКО Е ЗАПЛАШВАН ОТ ПОДОБНИ КРИТИКИ, КЛЕВЕТИ И СКАНДАЛИ, ако вземе разумното решение инвестицията да я направи другаде? Повечето ще предпочетат изобщо да не споменават и да си потърсят държава с мислещи политици. Които вместо да си правят ПР С ЧУЖДИ ПАРИ И ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИРАТ В НАРОДА И ДЪРЖАВАТА СИ! Така че всички да печелят!

Разрушенията, нанесени на имиджа на България в Европа и света, дълго време ще ни пречат, след като пишман политиците ни бъдат въдворени там, където им е мястото. Кой в стая с тапицирани стени, кой в стая с решетки, това ще се види впоследствие. И дано да имаме силите да изберем държавници, които достойно да представят България, а не да я правят за смях!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.