Президентът няма да отстрани шефа на НСО

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/prezidentat-nyama-da-otstrani-shefa-na-nso/3771 SvobodnoSlovo.eu
Президентът няма да отстрани шефа на НСО

Президентът Румен Радев обяви, че няма да освободи началника на Националната служба за охрана. Такова предложение дойде от Министерския съвет тази седмица. Държавният глава беше категоричен, че правителството няма правомощия да му предлага каквото и да е било.

„Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, не на правителството. Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет”, категоричен е той.

Радев определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни. „Тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО. Мотивите в доклада по-скоро навяват внушения за началника на службата”, обяви държавният глава.

„Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността”, подчерта още той.

Отношенията му с премиера Кирил Петков посочи, че са нормални, конструктивни и в духа на законите. „Редно е когато се вземат решения в държавата да се базират на законите. Както и премиерът многократно подчертава никой не трябва да е над закона. Това важи и за НСО, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предоставя съответните записи”, обясни той.

За управител на БНБ Радев посочи, че очаква решенията да бъдат такива, че да допринасят за стабилността на банковата ни система. „Очевидно колкото по-политизиран е един кандидат, толкова по-трудно се получава”, заяви държавният глава.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.