Президентът: За корупцията у нас се говори много, но се прави малко

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/prezidentat-za-korupciyata-u-nas-se-govori-mnogo-no-se-pravi-malko/22505 SvobodnoSlovo.eu
Президентът: За корупцията у нас се говори много, но се прави малко

„За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко”, заяви президентът Румен Радев на международната конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията”, която се провежда в София, съобщава bTV.

„За корупцията няма почивен ден, оставена без обществено внимание и без систематични мерки за въздействие, тя се разраства като раково образувание”, каза Радев.

Той посочи, че корупцията нанася огромни вреди на обществото, защото овладява основни лостове на държавно управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси, ограничава основни права и свободи на гражданите, генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, отблъсква инвеститорите.

Според президента специално за България корупцията има и друго специфично негативно влияние, защото се превръща в основна спирачка за реализация на стратегически за България цели като развитие на съвременна конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури.

„Когато усилията на бизнеса се насочват вместо в развитие на иновации и конкурентоспособност, към търсене на подходящ човек от администрацията, който, срещу определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществена поръчка, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика”, отбеляза държавният глава.

„Всяка държава развива свой собствен антикорупционен модел, базиран на социални, икономически, политически характеристики. Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда на доморасли методи за развитие и прилагане на антикорупционни мерки, да видим какво става отвън тази ограда, да черпим опит от добрите европейски практики”, посочи Радев.

Според него критерият за нашето пълноценно интегриране ще бъдат резултатите в борбата с корупцията.

Той посочи необходимостта от всеобхватни мерки за противодействие на корупцията – широкомащабни законодателни инициативи, фокусирани върху разкриването, пресичането и разследването на корупционни схеми в реално време, концентрирани върху безкомпромисното наказателно преследване на отговорните лица, както и върху превенцията.

Президентът: За корупцията у нас се говори много, но се прави малко

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.