Проектът АЕЦ „Белене“ през погледа на Европа. Кой и за какво лъже?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/proektat-aec-belene-prez-pogleda-na-evropa-koy-i-za-kakvo-lazhe/14855 SvobodnoSlovo.eu
Проектът АЕЦ „Белене“ през погледа на Европа. Кой и за какво лъже?

У нас няма работещи институции. Преди да бъде прекратен и малко след прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“ аз съм разяснявала в ДАНС какви са проблемите в проекта, какво означава „спиране“ и какво означава „прекратяване“, в полза на истината и на закона. Резултатът е нулев. По същия начин е и с „газовото дело“. За това както се водиха преговорите с комисията и това което доведе до глобата от 70 милиона ДАНС също са уведомени. Питате какво може да се случи. Няма какво да се случи.

Това заяви адвокат Албена Белянова, която заедно с икономистът Владислав Панев коментираха темата за АЕЦ "Белене". В предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком юристът подчерта още, че .

Да бъде нотифициран проектът на АЕЦ „Белене“ означава, че България или бъдещият инвеститор следва да уведоми Европейската комисия за новия проект, който ще бъде развиван. ЕК третира АЕЦ „Белене“ като нов проект, а не като стария. Манипулацията се явява в това, че от две години, от 2018 г., министърът на енергетиката твърди, че България или инвеститорът ще представи добавка към нотификацията, а не нова нотификация.

От разговора стана ясно, че като бивш зам.-директор на Държавната финансова инспекция и при работата й за Българския енергиен холдинг Албена Белянова се познаваме лично с г-на Теменужка Петкова и са работили заедно, но в изказванията си министерската я нарича „тази дама“.

„На всички е ясно, че АЕЦ „Белене“ е икономически несъстоятелен проект. На всички експерти е ясна това, това беше доказано от анализите на БАН, които правителството поръча. Ако „Белене“ случайно бъде осъществен, цената на тока от тази централа ще бъде поне 20 ст. на киловат час. В момента Македония и Албания правят търгове за фотоволтаици за 5-6 ст. Това е сега, след 10 години цената вероятно ще е още по-ниска.“, обясни Панев.

„Идеята на правителството не е да финализира проекта, а докато тече всичко това да се откраднат едни пари – за площадката на проекта, за утилизация, това е цялата идея. Те нямат нужда да стигат въобще до искане за нотификация или нещо друго“, допълни икономистът.

По думите на Белянова ЕК не я интересува дали някой друг е правил стрес тест, тя ще направи свой такъв, който е по правилата на Европейския съюз, защото такива са правилата – когато става въпрос за ядрена централа, безопасността е на първо място, всичко друго е на втори план. При изпращането на писмото до ЕК юристът е уведомил и президентът и премиерът на България за кореспонденцията си.

„Това, което каза г-жа Петкова, че тя не е запозната с моето писмо, аз не го вярвам. Къде е? В шкафчето на Борисов, може би? Несериозно е! От страна на ЕК ме поканиха да подам официална жалба срещу България, но аз отказах, защото не искам за грешките на г-жа Петкова и експертите, с които работи, да плащат българските данъкоплатци. Аз им казах, че не искам наказателни мерки, а превантивни. В резултата на това дойде писмото от ЕК“, заяви още Белянова.

Във връзка с изказване пред бТВ на Богомил Манчев, Белянова коментира, че през 2013 г. бизнесменът е пострада много от прокуратурата именно заради дейности на дружеството му „Риск Инженеринг“ точно по проекта „Белене“. „Много странна връзка се открива – от петима прокурори, които е трябвало да повдигнат обвинение, никой не се е съгласил. Накрая прокурорът, който повдига обвинението е братът на Петьо Еврото. Към онзи ден обвинението е, че те продължават дейности, въпреки че проектът е прекратен от Народното събрание, за което има решение. Г-жа Петкова казва „спиране на проекта“ – няма спрян проект, има прекратен проект.“, допълни тя.

„Има 1 млрд. и 76 млн., които НЕК трябва да върне на данъкоплатците, на нас до края на 2023 г. С какви пари ще се върна? С какви пари ще се реализира проектът? До кога ще търпим? От гледна точка на безопасността, нито ЕК, нито Международната агенция по атомна енергия ще позволи да се построи един опасен проект.“, настоя Белянова.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.