Протестът на Марешки се оказва не просто символичен, а направо симулативен

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/protestat-na-mareshki-se-okazva-ne-prosto-simvolichen-a-napravo-simulativen/23908 SvobodnoSlovo.eu
Протестът на Марешки се оказва не просто символичен, а направо симулативен

Cимулацията на шефа на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки вече минава всякакви граници. Според заявленията на политика бизнесмен, чиято политическа сила се състои само от негови подчинени, той бойкотира заседанията на парламента вече цяла седмица, докато БСП не изгони от редиците си депутата проф. Иво Христов заради изявлението му за дебилите у нас в процентно съотношение.

Протестът на Марешки обаче се оказва не просто символичен, а направо симулативен. Защото всяка сутрин по време на пленарните заседания той и цялата му мини парламентарна група влиза в залата, регистрира се за участие в заседанието, чете някаква декларация срещу Иво Христов и напуска.

С тези симулации Марешки може да излъже единствено онези 80%, които проф. Христов спомена, но не и останалите граждани, които според Марешки очевидно са 100%. Защото регистрацията на всеки депутат в началото на пленарното заседание означава, че той за него този ден е присъствен, т.е., накрая на месеца ще си получи цялата заплата. Иначе ще трябва да бъде глобен с дневната надница да си народен избраник.

При това положение излиза, че бойкотът на Марешки и компания би трябвало да е безплатен за държавния бюджет. Но не е. Геройската поза, сиреч, бездействието на бизнесмена политик и групата му струва на данъкоплатеца около 57 430 лева месечно. Сметката е бакалска и стъпва на най-високата депутатска заплата, която се получава в България през този мандат в размер на 3210 лева. Към тях се прибавят добавките за участие в комисии, за прослужено време и безотчетните пари. Самият Марешки прибира месечно по 4864 лева като зам.-председател на парламента.

Че протеста на Марешки е пунта мара си пролича и от вчерашното му обяснение защо, след като бойкотират заседанията на парламента, се регистрират за участие в тях. Марешки бодро побърза косвено да подкрепи проф. Иво Христов, като заяви, че те си влизали в залата, регистрирали си се и щом го видели, излизали. Явно преди това гледат да не се озъртат много-много, че току-виж го забелязали и заплатката пропаднала.

Затова е крайно време Марешки да се определи - бойкотира ли заседанията на парламента или разиграва циркове. В края на краищата 57 430 лева месечно ще дойдат добре на доста бедстващ народ в държавата, вместо за хайлазуване да ги прибират служителите на Марешки и самия той. Зер бизнесмен е и то не губещ, а печеливш, както непрекъснато твърди в отговор на обвиненията срещу него, че продава евтини лекарства и горива на загуба. Или и тази негова евтиния е като протеста му - пунта мара и симулация.

Автор: Ива Николова

pik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.