Радев: Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/radev-balgarskata-armiya-e-nositel-na-sveshteniya-ideal-za-nacionalno-edinenie/25451 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение!

  • Има дати, които ни изпълват с гордост, заяви в речта си за 6 май президентът Румен Радев. "Свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата на Отечеството. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница. Изказваме почит към нашите ветерани и хората с пагони, които защитават честта на Родината", заяви Радев.

Радев добави, че през Балканските и Първата световна война Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение. "Подвизите на войската ни остават в народната памет като неразрушими опори на националната гордост", добави той.

Държавният глава отбеляза достойнството на българската армия, нейната история, както и ролята й в победата над хитлерофашизма.

"Завидна е храбростта на нашите държавници, които казаха, че трябва да имаме силна българска армия", подчерта Радев и допълни: "Мирът през последните десетилетия се дължи на българските сержанти, офицери и войници, които въпреки всичко не се отклониха от своето призвание - да бранят родината".

"За жалост през последните десетилетие ролята и значението на военните ни сили бяха подценявани. Затова днес българската армия е малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована в много отношения. Дълги години се водеше безсмислен спор - "Дали да влагаме в собствените си военни сили?". Но усложненото геополитическо състояние сложи тока на тази абсурдна дилема", отсече президентът, който каза още: "2016 година беше повратна в отношението към българските сили, когато парламентът гласува важни промени".

"Призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, защото не ние, политиците, ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората в пагони. Нашата мисъл трябва да е за тях", призна с емоционален тон в гласа президентът.

"Уважаеми военни, знам колко трудна и рискова е вашата дейност, но ви благодаря, че отстоявате каузата България. Нека Свети Георги ви закриля и вдъхне сила на духа и десницата ви!", обърна се Радев към армията.

Последваха 20 оръдейни салюта за празника на Българската армия и Деня на храбростта.

На парада има много чуждестранни туристи, а група от 100 души пристигна специално от Търговище за да гледа церемонията.

Близо 1200 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, 3 самолета МиГ-29 и 3 вертолета – един Ми-17 и два „Кугар“, от състава на Военновъздушните сили се включиха във военния парад в София по повод 6 май - Деня на Храбростта и празника на Българската армия.

Той започна в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I“ в София. Във военния парад участват и Знаменен взвод на Националната гвардейска част; Гвардейски представителен духов оркестър; Представителен блок от Военна академия „Г.С.Раковски“ с бойното знаме на академията; Представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта; Представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски“ с бойното знаме на университета; Два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена; Представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС; Представителен блок на Военноморските сили със знамето на ВМС; Представителен блок от бригада „Специални сили“ с бойното знаме на бригадата; Представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, с бойното знаме на Мобилната КИС. Във всеки блок маршируват по 64 военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти.

Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия в София започна от 9.00 ч. с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника с вход свободен от 10.00 до 18.00 ч. за постоянната хронологична и външна експозиция. Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията, ще бъде представена специално за празника.

От СДВР предприеха засилени мерки за сигурност и проверки на граждани по време на военния парад. Обособеното място за гражданите, които желаят да наблюдават водосвета на бойните знамена, е при Паметника на Опълченеца в градинката срещу Незнайния войн. За да стигнат до там, ще могат да минат през две места, на които да бъдат проверени – първото е през бул. „Цар Освободител“, откъдето да стигнат до кръстовището на ул. „Шипка“ и ул. „Париж“, а второто - на ул. „Раковски“ при кръстовището с ул. „Оборище“, непосредствено до мястото, на което ще бъдат настанени. В целия периметър около тази зона ще бъде разположена и тежката техника, която прегражда пътните артерии към множеството от хора, което се прави с цел да не могат злонамерени или случайно попаднали водачи да навлязат вътре. Ще има и още едно място, малко по-отдалечено за граждани – пред централния вход на храма „Св. Александър Невски“, където хората също ще бъдат проверени от двете страни на храма. От 10.00 часа започва и официалното начало на парада на пл. „Княз Александър I“. Там мястото, определено за гражданите, е бившата градина на мавзолея, сега Градината на нациите. Хората ще бъдат проверявани и там на няколко контролни пункта – на бул. „Цар Освободител“ при кръстовището с ул. „Георги Бенковски“; от задната страна на градинката пред Народния театър по двете улици „Дякон Игнатий“ и „Княз Батенберг“, както и от страната на площад „Независимост“.

Пространството пред президентството ще остане празно за граждани, поради съображение за сигурност. Движението в централната градска част утре след 7.00 часа ще бъде затруднено. Хората би трябвало да избягват района на бул. „Цар Освободител“ между СУ „Св. Климент Охридски“ и бул. „Мария Луиза“, тъй като там ще се движи много военна техника, която превозва частите на армията, ще има доста полицейски автомобили и други, които са ангажирани в мероприятието.

Движението по бул. „Цар Освободител“, ул. „Раковски“ и всичките преки в определен периметър е затворено за пътни превозни средства. Пешеходците, които желаят да наблюдават самите мероприятия, влизат през контролните пунктове, където са проверявани от служители на НСО и МВР съвместно.

epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.