Румен Радев: Гърция и България могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/rumen-radev-garciya-i-balgariya-mogat-da-badat-primer-za-dobrosasedski-otnosheniya-na-balkanite/25050 SvobodnoSlovo.eu
Румен Радев: Гърция и България могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите

"България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности." Това написа в профила си във "Фейсбук" президентът Румен Радев, който е на посещение в Гърция.

Ето какво написа Радев в социалната си мрежа:

За първи път провеждам държавно посещение в страна от региона на Югоизточна Европа по покана на гръцкия ми колега Прокопис Павлопулос.

България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности.

Двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 г. и двете държави ще продължат да насърчават контактите между бизнеса. Развитието на енергийните и транспортни връзки е от съществено значение за увеличаване на стокообмена и туризма.

Изграждането на междусистемна връзка, свързваща газопреносните мрежи на Гърция и България, е от значение не само за страната ни, но и за региона. Призовах този проект да се реализира в предвидените срокове, което ще позволи диверсификация на източниците и на маршрутите за пренос на природен газ както за България, така и за държавите от Централна и Югоизточна Европа.

bnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.