Румен Радев назначи в КЗД бивш кандидат-депутат от БСП, забъркан в схема с крадени лични данни

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/rumen-radev-naznachi-v-kzd-bivsh-kandidat-deputat-ot-bsp-zabarkan-v-shema-s-kradeni-lichni-danni/24676 SvobodnoSlovo.eu
Румен Радев назначи в КЗД бивш кандидат-депутат от БСП, забъркан в схема с крадени лични данни

Svobodnoslovo,eu призовава за обща медийна реакция срещу това решение на президента

Остри са реакциите в социалните мрежи след назначаването на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. Бившият кандидат-депутат от БСП е от квотата на президента Румен Радев.

Това се казва в информация на бТВ. Припомняме, че дни преди избора Вевести.бг първи алармира за евентуалното скандално назначение, което вече е факт.

Колегите от Медияпул излязоха с критична публикация. Преди това Клуб Зет разкри начините, при които „Хаштаг-БГ“ спечели държавни пари от ЦИК, след което заради порочната практика други медии бяха отрязани от средства за агитация при референдумите.

Повод за недоволството са съмненията, че Кичашки стои зад инициативни комитети, злоупотребявали с личните данни на хора по време на кампанията за референдума преди година.

За останалите членове на комисията, които са определени от държавния глава, няма коментари. Но, за Петър Кичашки те започват още миналия октомври. Тогава репортер на bTV също откри името си в списъка на един инициативен комитет за изборния референдум, без да се е подписал в него. И точно зад този инициативен комитет стоеше името на Кичашки.

А на предходния референдум няколко инициативни комитети, свързани с него и с Борислав Цеков (понастоящем член на Правния съвет на Румен Радев – б.р.), насочиха получените от държавата медийни пакети към сайта „Хаштаг-БГ”. След това стана ясно, че този сайт е част от фондация, собственост на съпругата на Кичашки.

Днес не успяхме да се свържем с него. А тогава – той се извини и отрече всякаква вина: „Става въпрос за провокация, в която госпожа Рачева е просто жертва”.

До февруари нито един случай за подписки с крадени лични данни не беше влязъл в съда. От Комисията за защита на личните данни днес не отговориха докъде са стигнали проверките. Така Петър Кичашки е с чисто съдебно минало, а заплатата му на новия пост в следващите пет години ще е равна на 75 на сто от заплатата на председателя на Парламента.

bTV очаква отговор от администрацията на президента, кои качества на Кичашки са мотивирали избора му, напомнят от медията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.