СКАНДАЛ! ИДВА ЛИ КРАЯТ НА СПОРТА В БЪЛГАРИЯ И „РУДИ ГЕЛА“ ЛИ Е НЕГОВИЯТ УБИЕЦ?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/skandal-idva-li-krayat-na-sporta-v-balgariya-i-rudi-gela-li-e-negoviyat-ubiec/3939 SvobodnoSlovo.eu
СКАНДАЛ! ИДВА ЛИ КРАЯТ НА СПОРТА В БЪЛГАРИЯ И „РУДИ ГЕЛА“ ЛИ Е НЕГОВИЯТ УБИЕЦ?

Министърът на спорта отправя заплахи към спортните федерации, щял да “разпорва от проверки всеки”, който изрази по-различно от неговото мнение.

„Промяната“ дойде и в спорта, но не за издигането, а за унищожаването му. Това мнение споделят пред BIG5 представители на спортните федерации у нас. Според тях за 100 дни министърът на спорта Радостин Василев не само че не е предприел стъпки към промяна и подобрение, но дори точно обратното: в спортното министерство цари пълно безхаберие към стотиците проблемите.

От федерациите споделят с притеснение пред медията ни, че министърът е отправял закани към тях, че щял „да разпорва от проверки“ всеки, който изрази по-различно от неговото мнение от неговото. Отбелязват, че са получили предупреждение, че от понеделник заканите няма да са само празни приказки, ами влизат в действие.

“Такъв механизъм на саморазправа не е имало и по времето на ГЕРБ! Дори Борисов не си е позволявал да прави подобни намеци, а Радостин Василев го надминава още при старта си“, споделят източниците ни.

„Всъщност Василев мнение и визия за спорта няма, просто гребе с пълни шепи от екстрите на министерския живот. В министерството използват парите от бюджета за спорт, за да си ходят в командировки в чужбина, а един подписан договор няма с клубовете“, споделят още пред BIG5 спортни деятели, като отбелязват, че само „послушните“ федерации имат подписани договори. Според тях за първи път имат министър, който демонстрира пълно невежество в сферата, която ръководи.

„Той е срам за тези, които го препоръчаха за министър, и за тези, които го търпят на този пост“, възмущават се от федерациите.

Много от спортните клубове са решили да поканят министъра на тренировки си, за да видят спортната му подготовка и да се погрижат за спортните му познания. Намеренията им, дори да звучат майтапчийски, въобще не са такива, тъй като масовото мнение за Василев е, че начело на Министерството на младежта и спорта стои човек със световна безизвестност в сферата на спорта и спорна личност в сферата на българския футбол.

Според тях Василев е познат в спортните среди единствено с пристрастията си към определени футболни клубове и не прави опити да прикрива зависимостите си към определени кръгове на влияние в сферата на футбола. Именно сред тях е по-известен като „Руди Гела“.

Всичко това не би имало значение, ако този човек бе назначен за член на Българския футболен съюз, но позицията министър на спорта изисква повече. Изисква спортна практика, познаване на спорта отвътре, механизмите по които той се ръководи и управлява. Ако пък искаме да се сравняваме и с развитите страни, то към мениджърските умения би трябвало да прибавим като задължително изискване и доказан спортен успех за заемането на толкова отговорен пост, е мнението на представители на спортните федерации.

Спортните деятели бият тревога, че българският спорт ще продължава да затъва „под ръководството“ на Радостин Василев. Те са не само обезпокоени, че клубовете и федерациите загиват, ами че и целият български спорт върви към крах.

Очаквайте в следващи публикации на BIG5 какво се случва с договорите на федерациите и как министър Радостин Василев (не)разбира основните структури в министерството си и елементарните си задължения като министър.

www.big5.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.