Словоблудство без капка разум

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/slovobludstvo-bez-kapka-razum/22296 SvobodnoSlovo.eu
Словоблудство без капка разум

Не знам докъде може да стигне управленската безотговорност на днешната власт, но в опита си да се сложат на определени кръгове от чужди държави, които очевидно им дърпат конците, някои нейни представители се превръщат в пряка заплаха за националната сигурност на страната ни. Да заклеймиш от амвона на Народното събрание Русия и Китай като "заплаха за мира и сигурността", ей така за лаф пред "началниците", без конкретни поводи и аргументи, при положение, че промените в Европа и света се случват вече не с дни, а с часове, го може само такъв титан на мисълта като Цветан Цветанов.

Изглежда друго едно недоразумение в политиката - бившият президент Плевнелиев, прочул се с папагалското си повтаряне под път и над път за "руската заплаха", си има достоен последовател. А що за форум е т.нар. Междупарламентарно заседание "Европейски парламент - Конгрес на САЩ", който заседаваше в София в последния ден на европредседателството ни, откъдето бе надъхан Цветанов? В медиите е представен като "трансатлантически диалог между двата законодателни органа". Определено с подобни бомбастични квалификации обаче домакинът в лицето на българския парламент сътвори дърварски дипломатически гаф. Няма спор, че хора като Цветанов - зам.-шеф на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на управляващата партия, не се замислят, когато с лека ръка решат да ръсят мозък. А приказките как "най-развитите демократични общества са ЕС и САЩ и точно затова трябва да бъдем подготвени за потенциалните заплахи и предизвикателствата", издават политическо равнище, което не е в час с времето.

Само след 2 седмици предстои нова среща между американския президент Тръмп и руския му колега Путин, за която отсега се говори, че може да предизвика сериозни промени на международното поле. Авторитетни медии и коментатори отбелязват, че евентуално сближаване на Москва и Вашингтон за разрешаването на редица световни проблеми може сериозно да обърка картите на досегашните съюзници, свикнали да се самоопределят като такива главно по линия на конфронтацията си с Русия. "Вашингтон пост" дори излезе със заглавие "НАТО се страхува от срещата Тръмп-Путин". Да не говорим, че от няколко месеца насам "западното единство" е сериозно разклатено от новата американска политика, която набляга на протекционизма в отношенията и търсенето на съвсем други приоритети от овехтелите щампи на Студената война с Москва. Вземете избухналата търговска война между САЩ и ЕС, провала на срещата на Г-7, където Тръмп ясно се разграничи от останалите лидери по редица теми, безцеремонните му критики срещу Меркел и миграционната й политика, да не говорим за скандалната му "оферта" към Макрон Франция да напусне ЕС, срещу което ще получи доста привилегировани отношения с Америка. Отделно вземете вътрешните кризи, от които се раздира самият ЕС. Вече почти не остана тема или сфера, по които да няма разногласия.

Можем да си представим ужаса на чуждите и на домораслите ни русофоби, ако случайно от тази среща излезе и друга новина: че Тръмп признава Крим за руска територия - каквито намеци самият той направи. Макар че Русия му отговори подобаващо как не се нуждае от подобни суперлативи и не възнамерява да търгува или да прави отстъпки. Колкото до "заплахата" Китай, да припомняме ли на умника Цветанов, че само допреди седмици той и хората му говореха, че източната страна ще строи "Белене", а сега с лека ръка хвърлят тежки квалификации. Що за бездарни артисти?! И всичко това - в името на някакви си молитвени закуски и автореклама на втория в ГЕРБ редом до поредните любими му американци. Остава да се надяваме, че Си Дзинпин не го информират за политическите малоумия в малките сервилни държавици. За разлика от Путин, който е наясно със ситуацията.

Но ако словоблудството на наш Цветанов има някакво обяснение, защото най-вероятно е чуто от устата на някой американски чиновник и внушено, за да стане публично, спокойно можем да се запитаме за останалите присъстващи на въпросния форум: Тия хора акъл дали имат? Защото зорлем с подобна политика сближават Русия и Китай, а както всички знаем, обединението на руското оръжие и китайската икономика вече оформя нов глобален център. Но това явно е нещо, което е отвъд хоризонтите и стратегиите на тези трансатлантици. И отвъд мисловните възможностите на някои липсващи мозъчни гънки.

Е, поне вече съвсем сме наясно кой е наредил и продължава да крепи днешната власт в България. Но едно е да харесваш и да се подчиняваш на Америка, съвсем друго - умишлено да търсиш конфронтация и едва ли не да воюваш с Русия и Китай. А да затваряш врати към тези държави с първосигнални изявления, не е най-умното поведение.

Валентин Георгиев

Резултат с изображение за Цветанов

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.