Spiegel за протестите в България: Корупция, злоупотреба с власт - и тогава това видео

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/spiegel-za-protestite-v-balgariya-korupciya-zloupotreba-s-vlast-i-togava-tova-video/14492 SvobodnoSlovo.eu
Spiegel за протестите в България: Корупция, злоупотреба с власт - и тогава това видео

Протести в България. Корупция, злоупотреба с власт - и тогава това видео. Българският премиер Борисов установи авторитарен режим зад проевропейска фасада. Но много граждани се задавят от корупция. Гневът се запали от видеоклип в YouTube.

Това пише германското издание Spiegel.de в политическата си секция днес. Под снимката на министър-председателя стои надпис: Българският премиер Бойко Борисов: Пачки от 500 евро и пистолет на нощното шкафче?

Черноморският бряг на България е идиличен на много места, както и мека за корумпирани политици и предприемачи. Те са си разделили доходоносни му предимства помежду си, доминират над цели бизнес области и определят правилата, независимо от законите. Обществеността в страната знае това отдавна. Досега на мнозина им се струваше, че това е  зло, срещу което са безсилни, продължава статията.

В нея се казва още, че едни случай на злоупотреба с власт се е превърнал в символ и предизвиква общонационално възмущение. Става въпрос за парче плаж, близо до което се е разположил един от най-сенчестите бивши политици в България и е нелегално охраняван за сметка на данъкоплатците. Случаят предизвика най-големите политически протести от години - десетки хиляди хора демонстрират в страната от дни, искайки оставката на правителството на десния премиер Бойко Борисов.

Констатацията на Spiegel е, че случващто се показва, че след почти десетилетие и половина членство в ЕС България не е провела реални конституционни реформи. Правната сигурност зависи от добрата воля на властта, а съдебната система е до голяма степен под политически контрол. Делата за корупция рядко стигат до наказание, а журналистите, които съобщават за тях, са заплашвани. Но тъй като държавният глава Бойко Борисов, за разлика от Виктор Орбан, не дразни във външната си политика, съмнителната вътрешнополитическа ситуация на България за Брюксел не е проблем.

Материалът е илюстриран с видео от Евронюз, показващо мащабните протести, на които са предимно млади хора, дошли да изразят недоволството си често пъти с малките си деца.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.