Турският президент поиска Крим да бъде върнат на Украйна

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/turskiyat-prezident-poiska-krim-da-bade-varnat-na-ukrayna/1959 SvobodnoSlovo.eu
Турският президент поиска Крим да бъде върнат на Украйна

Той акцентира и на въпроса за гарантирането на сигурността и благосъстоянието на кримските татари

Във видеопослание до участниците във 2-та среща на инициативата "Кримска платформа" в Киев, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Крим трябва да бъде върнат на Украйна, отбелязва специалният пратеник на БТА – Нахиде Дениз.

"Ние не признаваме анексирането му от Русия. Това е принципна позиция, която има не само правни, но и морални основания. Връщането на Крим на Украйна е изискване и на международното право. Защитата на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е от решаващо значение не само за регионалната, но и за глобалната сигурност и стабилност", категоричен бе Ердоган.

В посланието, което бе цитирано от турската информационна агенция „Ихляс хабер ажансъ“, Ердоган акцентира и на въпроса за гарантирането на сигурността и благосъстоянието на кримските татари, което се очаква от турска страна.

"Кримските татари са един от коренните народи на Крим. Те са потърпевши от събитията. Гарантирането на тяхната сигурност и благосъстояние е сред приоритетите на Турция. В тази връзка искам да напомня, че Турция очаква колкото се може по-скоро да бъдат освободени и да се завърнат при семействата си заместник-председателят на Националното събрание Нариман Джелал и неговите другари, които бяха задържани във връзка с участието им в първата среща на върха на Кримска платформа". Това посочи Ердоган като подчерта, че Турция ще продължи да бъде на страната на украинското правителство и на кримските татари.

Освен това той бе категоричен, че страната му ще продължи да полага усилия за решаването на украинската криза.

„Ихляс хабер ажансъ“ обобщава в заглавието към посланието на Ердоган: "Кримско послание от президента Ердоган, което ще вбеси Путин: Крим трябва да бъде върнат на Украйна".

Източник: dir.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.