Установени са украинските националисти, които разстрелваха руски военнопленници

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ustanoveni-sa-ukrainskite-nacionalisti-koito-razstrelvaha-ruski-voennoplennici/2311 SvobodnoSlovo.eu
Установени са украинските националисти, които разстрелваха руски военнопленници

Следственият комитет на Русия и ФСБ са идентифицирали онези, които са стреляли по краката на пленени руски военнопленници. От ведомството съобщиха, че имената са известни, повдигнати са обвинения задочно и престъпниците се издирват. 

По-рано двама командири на Национален батальон "Азов"  Сергей Величко и Константин Немичев бяха привлечени като обвиняеми, те са обвинени по член 317 от Наказателния кодекс на Руската федерация (посегателство върху живота на военнослужещи). И двамата са обявени за издирване и са задържани задочно.

Други националисти също могат да бъдат замесени в зверства и изтезания срещу военните.От руското ФСБ е получена информация, че единият от тях е офицер от СБУ Виталий Посохов. Разследването смята, че именно той е записал на видео как украинците стрелят в краката на руски пленници.

Проверява се и участието в престъплението на боеца ​​от батальон "Азов"  Иван Никифоров и ръководителя на едно от подразделенията на СБУ в Харковска област Сергей Пшенични.

Видео, на което се вижда как украински войници стрелят в краката на вързани руски войници, които бяха взети в плен, представлявало шок за руската публика. Видеото се появи в социалните мрежи в края на март.

Установлены украинские националисты, которые стреляли по ногам военнопленным из РФ

От кадрите се вижда, че не се спазват никакви международни споразумения. Украинците се отнасяли брутално с ранените руски войници, някои от затворниците били с торби на главите си. По време на разпит един от тях умира или губи съзнание. Други войници са простреляни в краката по време на разпит без медицинска помощ. По-рано руски медии писаха, че инцидентът със затворниците е станал в една от базите на украинците в Харковска област.

Тогава Киев заяви, че Украйна спазва международното право и ще проведе собствено разследване. Вярно е, че нямаше новини за това от площада.По-рано международната правозащитна организация Human Rights Watch поиска украинските власти да спрат да публикуват видеоклипове с руски военнопленници. Западните правозащитници смятат, че руските войници са унижени и сплашени да посочат имената си и да разкрият лична информация.

Установлены украинские националисты, которые стреляли по ногам военнопленным из РФ

В началото на април беше публикувано друго видео от бруталното клане на руски военнопленници. На публикуваните кадри се вижда как украинските военни са стреляли няколко пъти по руски военнослужещ, който все още дава признаци на живот, който лежи на пътя. Наблизо са телата на други загинали войници, някои от тях са с вързани ръце

Автентичността на кадрите беше потвърдена от The New York Times. Според изданието зверствата са извършени от бойци от т. нар. "Грузински легион". Оказа се, че в кланетата са замесени представители на националистическите формации Хизанишвили и Антонюк, както и някой си Алексей Куцирин.

Установлены украинские националисты, которые стреляли по ногам военнопленным из РФ

Следственият комитет на Руската федерация също така заяви, че въоръжените сили на Украйна са измъчвали руските военни с полиуретанова пяна. Тогава отделът съобщи, че е поел контрола върху няколко случая, сред които използването на химически уплътнител не е най-лошото. Всеки от тях е преследван.

По време на разследването се изясняват все повече случаи на изтезания на руски граждани, които попадат под членовете на Наказателния кодекс на Руската федерация.Проговори и заловеният британски наемник Ейдън Еслин, който беше заловен заедно с украински пехотинци в Мариупол за зверствата на националистите. Според него националистите са извършвали престъпления дори срещу цивилни.

Установлены украинские националисты, которые стреляли по ногам военнопленным из РФ

„Те плячкосваха магазини, в които имаше храна, от която цивилните се нуждаеха, за да оцелеят, след като градът беше обкръжен“, каза Еслин. „Забраниха на цивилните да излизат за вода. В ограбен супермаркет те забраняват на гражданите да вземат вода и други неща, които сами са взели.

В същото време украинската пропаганда стигна до задънена улица между разпалването на омраза към руснаците и опитите да ги примами на своя страна. Тя разпространява неграмотни листовки, в които се предлага да преминат на страната на Украйна. Но всичко, което можете да получите от другата страна, са куршуми в краката и малтретиране.

Установлены украинские националисты, которые стреляли по ногам военнопленным из РФ

Превод: БЛИЦ

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.