Валерия Велева: Боршош хвърли оставка от НДК. Сега Борисов ще върне ли Двореца на Павлова?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/valeriya-veleva-borshosh-hvarli-ostavka-ot-ndk-sega-borisov-shte-varne-li-dvoreca-na-pavlova/24995 SvobodnoSlovo.eu
Валерия Велева: Боршош хвърли оставка от НДК. Сега Борисов ще върне ли Двореца на Павлова?

НДК-гейт удари тежко управляващата пария ГЕРБ и държавата. Освен че подготовката ни за европредседателството претърпя катастрофа, имиджът на страната ни е серозно накърнен.

Посланиците на страните-членки на ЕС вече са изпратили спешни грами за мегакорупционния скандал, с който се свързва основното място за провеждане на събитията – НДК.

Няколко европейски министър-председатели по дипломатичен път са подсказали, че няма да дойдат на заседания в сграда, която се свързва с корупция.

Дипломати в България вече елегантно са попитали дали не е по-добре основното място за срещите у нас да стане резиденция „Бояна“ или друга сграда, която да не носи такова петно, каквото вече има НДК.

Еврокомисията е предложила 1500 от срещите, вместо в София, да се проведат в Брюксел и Страсбург. За НДК се предвиждат 800 събития, но не се знае колко от тях ще останат.

По всичко личи, че ремонтните дейности няма да свършат навреме и еврорезилът ни е вързан в кърпа.

Високопоставени експерти публично заявиха, че НДК де факто е фалирало търговско дружество. Министър Павлова обяви, че ремонтните дейности не са напреднали „ни на милиметър“, а пък изпълнителният директор Боршош декларира, че „хаосът, който цари около НДК цели да провали“ най-важното събитие за България за следващите 20 години. Картинката е направо стряскаща.

Засега правителството не предприема никакви спешни дейстнвия, с които да минимизира скандала и да включи на пълни обороти работата по подготовката. Прехвърлянето на НДК от Министерството по европредседателството към Министерството на културата не решава нищо, освен междуличностния конфликт между Павлова и Боршош. Министърът на културата Боил Банов е бил принуден да поеме „горещия картоф“, без да има необходимия кадрови и експертен ресурс да управлява в тази ситуация толкова тежък ремонтно-строителен обект. Мирослав Боршош проодължава да е шеф на НДК въпреки установените от ДАНС и прокуратурата тежки нарушения при управлението му, а парламентарна комисия ще нищи цялата тази абсурдна ситуация.

И тук с пълна сила изниква въпросът защо Борисов допусна това?

Защо му изневери политическият нюх, чувството за самосъхранение и защо не уцели верния тон? Досега винаги, когато до него опрат такива взривопасни скандали, той реже до дъно и остава чист за пред публиката. Най-ярките примери за изгонени са Искра Фидосова, Мирослав Найденов, Емил Димитров (Ротманса), а има и още много.

Сега обаче, не само че не елиминира скандала навреме, но прибра горящата главня току под чергата си. Лиляна Павлова прехвърли на премиера цялата отговорност за Боршош, заявявайки, че е предоставила на Борисов доклад с всички констатирани нарушения. Одитите са на бюрото му, позицията на прокуратурата – също.

Това е бомба със закъснител.

Защо Борисов предпочете Мирослав Боршош пред Лиляна Павлова?

На този въпрос няма адекватен отговор към момента. Затова тръгват конспиративните теории и ваденето на показ на дълго стаявани лични отношения във властта. НДК-гейт освети освен корупционни практики и скрити процеси, преплетени като нервни връзки зависимости и прегрупирания. Колкото и да не ни се иска да влизаме в личните територии на политиците, когато коментираме техните публични действия, решенията на премиера по скандала в НДК показват именно това – че не се действа от принципна позиция, че има нещо, което „връзва“ ръцете на министър-председателя.

Румяна Бъчварова - Лиляна Павлова - Екатерина Захариева – в този раздиран от конфликти дамски триъгълник като че ли потъна силният Борисов.

Румяна Бъчварова, която в последните години стои плътно зад Мирослав Боршош, се оказа с по-голямо влияние върху премиера от вярната му Лиляна Павлова.

Защо, е резонен въпрос. Защото Бъчварова е от кръга на протестърите, защо е част от „Капитал“-ци, а те непрекъснато го плашат с протести, казват от ГЕРБ. Самата Лиляна Павлова призна, че премиерът е върнал Боршош под диктата на протестърите във фейсбук: „Културтрегерите смятат, че Боршош прави страхотно много за културата и премиерът приема това“. Добре, но срещу това стои доклада на ДАНС, на прокуратурата, на министър Павлова за източването на НДК. С какво Бъчварова държи Борисов, че той да пренебрегне всичко това? Ако се страхува, че началничката на кабинета му може да активира групичка от протестиращи под прозорците му, това означава, че той е свършил като респект, сила, влияние, мощ! Не ни се иска това да е така, защото става дума за българския министър-председател!

Другото обяснение може да има икономически привкус. Ремонтът в НДК се прави от приближената до част от ГЕРБ благоевградска фирма „Галчев инжинеринг“, чието данъчно и икономическо досие не блести като безценен камък. По договор ремонтът трябва да бъде приключен най-късно до 30 септември 2017 г. Явно е, че този срок няма да бъде спазен. Разследването на прокуртурата показва, че НДК е източван в поседните три години ситематично и с наслагване. Къде е била Икономически полиция, финансов надзор, Министерство на финансите?

Защо Павлова бе публично унижена, когато изнесе тези факти? Вероятно защитава интересите на друга група в ГЕРБ, която не подкрепя тази строителна фирма и злоупотребите при работата ѝ са дошли дюшеш, за да бъде ударена! Кой е заиграл с "непревилните" строители? Павлова или Боршош?

Дори да приемем, че Боршош е невинен, правилата на демокрацията изискват той да бъде отстранен до приключване на разследването. И тук няма нищо лично. Мирослав Боршош направи наистина много, за да внесе модерен елемент в оживяването на НДК и творците, които застават зад него, имат основания да го защитават. Но има норми, които не бива да бъдат прекрачвани – не може клиент на прокуратурата да ръководи най-важното звено, свързано с европредседателството. Заради тази сянка на корупция от НДК ще бягат европейските лидери.

Другият скандал, който тпърва ще пари под краката на Борисов, го сътрови външният министър Екатерина Захариева. Глупостта, която изрече в ефир - да признае "македонски език", букално взриви държавата. Гърците я взеха на подбив, а Военният съюз изпрати отворено писмо до медиите, президента Румен Радев, Народното събрание и премиера Борисов, в което искат оставката ѝ, заради чутовният гаф с „македонския език“.

На всичкото отгоре между Захариева и Павлова тече жестока битка коя е по-по-най по темата за европредседателството. Според Лиляна Павлова в нейните обязаности освен логистиката влиза и координацията по изготвянето на нашите еврприоритети. А пък на Захариева били оставени международните отношения и външната политика. Но двете теми са така тясно преплетени, че и Борисов не може да се оправи в този женски дуел. Сега, след като Павлова бе елиминирана от НДК, тя ще насочи всичките си  амбиции към външната страна на евопредседателстното ни. А там я чака Захариева.

Коя от двете ще сътвори пореден гаф, предстои да видим. Но и това, което вече го имаме, е достатъчно, за да ни горчи.

Б.А. Три часа след написването на тозии текст Мирослав Боршош обяви, че нпуска ръководството на НДК, докато тече разследването срещу него, за да не хвърли сянка върху европредседателството. В свое изявление Боршош заяви:  "Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България."

От този факт следва въпросът - сега ще върне ли Борисов НДК на Лиляна Павлова?

Валерия Велева

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.