Валерия Велева: Радев е отговорил достойно на Кирил, но е проблем, че няма доказателства за това

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/valeriya-veleva-radev-e-otgovoril-dostoyno-na-kiril-no-e-problem-che-nyama-dokazatelstva-za-tova/23134 SvobodnoSlovo.eu
Валерия Велева: Радев е отговорил достойно на Кирил, но е проблем, че няма доказателства за това

„Тонът на руския патриарх Кирил е неприемлив, изключително недипломатичен и няма как българската държава да го приеме“.

Това заяви в студиото на България он ер журналистът Валерия Велева във връзка с разгарящия се скандал, породен от острия тон на главата на Руската православна църква в разговор с българския президент.

Отговорът на президента Радев е бил достоен, но ние нямаме нямаме доказателства, а само изявление на Президентството, подчерта Велева.

Тя обърна внимание на работата на администрацията на държавния глава, която не е осигурила запис на срещата или някакви паметни бележки, защото „при разговор на такова високо ниво не е възможно да няма никаква следа“.

Политологът проф. Румяна Коларова уточни, че има различни начини за водене на запис или оставяне на доказателства при подобни срещи. Има срещи на четири очи, където записи няма, за да има възможност участниците свободно да се обменят позиции, мнения. Но при такъв вид среща, трябва да има или стенограма, или друг запис, защото реакцията на президентската администрация изглежда постфактум. Бих се гордяла и бих била щастлива, ако президентът достойно е отговорил на руския патриарх, но в момента нямаме такова доказателство. И всеки може да каже, че това е оправдание постфактум. Непростими пропуски няма, но наистина е много голям гаф, посочи проф. Коларова.

Велева обърна внимание на няколко детайла от срещата и постави следните въпроси: “Защо са спрени камерите след словото на патриарха? Защо не са записали словото на президента. Защо администрацията на държавния глава забави публикуването на словото на патриарха? Ние го чухме от сайта на Руската православна църква. Разбрахме оттам, че патриарх Кирил се и позволил такъв тон и такива упреци към българския президент. Абсурдно е, когато светът е в състояние на информационна война, да се опиташ да скриеш нещо, подчерта журналистът.

Сега Президентството е в позиция на обяснение, на догонване на фактите", коментира ощеВелева пред Bulgaria ON AIR.

"И в двете слова на президента Радев - и на връх Шипка, и по време на тържествената заря-проверка в София много ясно беше казана позицията на България по отношение на участието на Русия и на представители на другите народи в тази освободителна война. В това отношение той не излезе от историческата истина и към словата му нe може да има укор. Последвалата проява на Кирил в България обаче доведе до допълнителен разлом в българо-руските отношения", каза още журналистът, давайки примери с антибългарската истерия, която се развихря в руските медии в момента.

"Тази визита подхрани русофобските настроения в България и българофобските настроения в Русия. Появата на Кирил в България и неговото поведение доведе до допълнителен разлом в българо-руските отношения", подчерта Велева.

Според нея, трябваше да има реакция на българската държава по отношение на тона, с който главата на руската православна църква говори с българския президент.

Проф. Коларова бе категорична, че в момента външата политика на руския президент Владимир Путин е изключително агресивна. Но тя настоя, че реакцията на България трябва да покаже, че за нас това е недопустимо.

"Следващият път Путин може да изпрати шофьора си да нахока българския президент", посочи политологът.

Резултат с изображение за Валерия Велева

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.