Валя Балканска: Пеем „Горда Стара планина”, но народът е смачкан

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/valya-balkanska-peem-gorda-stara-planina-no-narodat-e-smachkan/23186 SvobodnoSlovo.eu
Валя Балканска: Пеем „Горда Стара планина”, но народът е смачкан

Ако го нямаше 3 март, нас нямаше да ни има, нямаше да го има дори името България. Това каза за предаването „Тази събота" по bTV певицата Валя Балканска навръх националния ни празник. Тя и гайдарят Петър Янев повче от 20 години не спират да разпространяват българското у нас и по света.

„Пеем „Горда Стара планина", горда ще бъде, но народът е смачкан, трябва да се изправи на крака - да знае, като каже „Горда Стара планина", да стои гордо. Този химн, когато го запееш, не трябва да си наведеш главата, а да стоиш гордо, защото без гордост я няма и родината, няма го и човечеството", категорична е певицата.

„Ние не знаем точно какво е герб, химн, знаме, какво точно означават, кога могат да бъдат използвани, защото се е случало да ме карат да свиря химна с гайдата. Да, мога да го изсвиря, но не е това. Сърдим се, че децата не знаят как да се държат, когато пускат химна. Да, никой не ги е научил", казва и гайдарят Петър Янев.

„Когато видиш спортист да се изправи с медал и се засвири химнът, ти трябва да стоиш прав, мирно, аз дори плача", признава Валя Балканска.

„Много пъти ме питат: Валя, гордееш ли се, че си изпяла песента? Която и да певица да я беше изпяла, аз щях да стоя права, защото знам, че наша песен лети в Космоса. Не се гордея, че аз съм изпълнителката, но се гордея, че българска песен си намери мястото, защото България има много неща, които да покаже", категорична е тя.

„Трябва да ценим свободата си, и то много", посочи още Валя Балканска.

„За свободата трябва човек да се бори, тя не е даденост. И ако човек се бори, то неминуемо ще я цени, когато я има", допълва Петър. Той пожела на всички наши сънародници да носят българското в себе си, защото сме наследници на един много древен и достоен народ.

„Когато старопрестолна Плиска е била столица на България, градове като Лондон, Париж и Виена не са съществували. За съжаление обаче, на нашите дечица очичките само натам гледат в момента, защото сме слепи, затова трябва да прогледнем и да бъдем тук, да си подредим държавата и да живеем в рая, защото за мен това е раят на земята", отбеляза той.

Валя Балканска: Пеем „Горда Стара планина”, но народът е смачкан

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.