Властолюбци, гневът на търпеливия е опустошителен!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/vlastolyubci-gnevat-na-tarpeliviya-e-opustoshitelen/24653 SvobodnoSlovo.eu
Властолюбци, гневът на търпеливия е опустошителен!

Навярно и вие сте си мислили, сравнявали и сте стигали като мен до кривата круша с печален извод. А той е: само нашият многострадален народ може да търпи вече три десетилетия да беснеят над бащино му огнище некадърни властолюбци.

Сигурен съм, че нито поляци, нито чехи, нито унгарци и месец не биха траяли чудовищната некадърност – и то за трети път! на ГЕРБ. Щяха още преди двайсет и кусур години с гняв да пометат оперетния Филип Димитров, скования Любен Беров, нямаше да чакат ЦРУ да спретне цветна революция на Виденов и да гледат безучастно безогледната и бандитска разпродажба за жалки пари при Костов.

Но нашият народ е хванал шия от 500- годишния хомот и търпи. И като търпи, създава идеално прикритие за гангстерско управление и мачкане на милиони от два процента богаташи. ....

Пием кротко кафе с писателя Станислав Сивриев на тарпазана в неговата къща - някога. Боженци е утихнало, въздухът чист – с нож да го режеш... Сърбам турското кафе и кой знае откъде ми дойде на ум да питам: коя е най-голямата добродетел на българина?

Сивриев ме прониза с едното, виждащото око, и без да му мисли рече: търпението.

Аз продължавах с тъпи въпроси: а кой е най-големият недостатък?

И пак бърз отговор: търпението.

Тогава взех отговорите като игра на думи, сега виждам колко жестоко точен е бил.

Китайските поговорки са далеч по-мъдри от нашите. Една от тях учи: Страхувайте се от гнева на търпеливия – той е опустошителен!

Б.Б. трябва да сложи тази мъдрост на входа на Министерския съвет, както е на Парламента, та всеки ден да им се набива в очи! Щото вече клокочи този гняв…

Стефан Северин

http://pogled.info

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.