Язовир Студена източен за прикриване на 25 млн. лв. кражба от ремонт на Л.Павлова

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/yazovir-studena-iztochen-za-prikrivane-na-25-mln-lv-krazhba-ot-remont-na-lpavlova/16953 SvobodnoSlovo.eu
Язовир Студена  източен за прикриване на 25 млн. лв. кражба от ремонт на Л.Павлова

Язовир Студена е източен нарочно, за да бъде прикрита кражба на 25 млн. от отпуснатите 32 млн. лв. европари за ремонта му, който се води за направен през 2016 – 2019 г., а парите – усвоени. Тази информация бе получена по линия на Италия при посещението на премиера Конте, който се закани  неговият вътрешен министър да разследва далаверите с боклука у нас, но се интересува също и от тази история. Понеже замесената в скандала с източването на пернишкия язовир фирма е италианска, също както внасящите смет през Пристанище Варна. А на Ботуша, откъдето идва запазената марка Операция Чисти ръце, не се поплюват в борбата с мафията и корупцията. Заради италианците и боклука им, а не заради източването на Студена бившият екоминистър Нено Димов е зад решетките, което и Конте даде да се разбере при кратката си визита в София.

В Перник работата с ремонта на язовира, който е станал жизнено важен след земетресението от 6 по Рихтер през май 2012 г. и предизвиканите от него напуквания, отдавна се знае тази история, но местните и другите медии странно защо мълчат по нея. Не е случайно, че местните хора още на първия си митинг срещу водния режим и неговите причинители цитираха името на Лиляна Павлова и попитаха защо не е при Нено? Именно тя е министър, когато проектът е подписан с ясното съзнание, че вместо по подводен, ще бъде ремонтиран по традиционния начин, което е в пъти по-евтино. А „спестените“ пари ще отидат в нечии джобове.

В мрежата може да се намери и клипът, с който лично Павлова – пратена за вице на Европейската банка, през 2016 г. дава старт на проекта за ремонта на язовира и обещава, както той, така и загубите по ВиК на града да го превърнат в супер модерен пример. Както се оказва, загубите на вода по мрежата си остават 75%, а Студена протича.

Именно казуса с подменения, за да бъде с 25 млн. по-евтин за изпълнителя, без да променя стойността си за данъкоплатеца ремонт обяснява доказаните в разследване на Валя Ахчиева 14 000 000 000 кубика вода, които са

се „изпарили“ – източени са без документи, от язовир Студена. Стойността на водата е 27 000 000 лв.

Което прави общата загуба от подменения ремонт невероятните 52 000 000 лв.

Кметът на Перник, наричан в елита просто Станката, не успя да даде отговор къде са другите 32 млн.лв., които през ноември правителството обяви, че пуска за спешен ремонт на ВиК мрежата на града.

В момента се гради Пернишки поток – тръба, която да напълни за сметка на софийските абонати водопроводната мрежа в града, който да не пресъхне тотално. От 25 млн., стойността му вече скочи до 27,3 млн.лв. Към тях трябва да се добави сметката за количествата вода, които ще даде столицата – не по-малко от 8 млн.лв. за гражданите и поне 27 млн. за ново напълване на язовир Студена. Още поне 14 млн. лв. са загубите от продадена за стотинки, вместо на редовната потребителска цена вода за предприятията Стомана, ТЕЦ и Топлофикация – последните две според прокуратурата са на Христо Ковачки.

Така общата цена на властовите „маневри“ с водата на Перник, вече струват на данъкоплатците 159 300 000 лв.

После да не се чудим защо в Брюксел ни викат Приятели на корупцията вместо Приятели на кохезията, за което свидетелства Гардиън, и ще ни отрежат рязко еврофондовете, на база на присвояване от които е завъртяна и цялата водна драма на Перник.

https://19min.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.