ЮСТИЦИУМ?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/yusticium/16660 SvobodnoSlovo.eu
ЮСТИЦИУМ?

В социалните мрежи се върти едно отворено писмо до Президента за въвеждане на извънредно положение. И както всеки път, хора учили и недоучили, смело се хвърлят с главата напред в дебрите на конституционното право и раздават акъл, разбира се, без някой да им го е поискал.

На първо място, с подобни призиви единствено въвеждате хората в заблуда относно правомощията на Президента и ги подвеждате да мислят, че това е възможно, а пък той се въздържа да откликне на призивите на народа. На второ място, това е изключително опасно, защото може да отключи събития, които не могат да се контролират.

Юстициумът е древноримски декрет на Сената, който не може да бъде оспорен. Само че в България нещата стоят по различен начин. Конституцията /отново моля, ама много ви моля, преди да се правите на революционери, поне да си я прочетете/, предвижда, че извънредно положение се въвежда от НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Когато Народното събрание не заседава, се въвежда от Президента, но той незабавно свиква Народното събрание, за да се произнесе по решението. Както виждате, Президентът еднолично не може да обяви извънредно положение без санкция на Народното събрание и всякаква спекулация с тази тема налива вода единствено в мелницата на управляващата мафия!

Извънредно положение се обявява при война, бедствие, както и в други извънредни ситуации по преценка на управляващите и Народното събрание. Това е изключение, което предвижда ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРАВА И СВОБОДИ НА ГРАЖДАНИТЕ. Май не си го представяте добре, нали? Или ви звучи интересно да могат да ви арестуват без причина на улицата или да въведат вечерен час за всички?

Явно объркването в мозъка на много българи, е голямо. И произтичащо от тоталната липса на образованост по основи на управление на държавата. Ми прочетете я тази Конституция, бе! Прочетете я!

А и да поразсъждаваме - военно, извънредно и прочие положение се въвежда, когато зад гърба си имаш армия, служби, полиция и голяма част от държавния апарат. Или огромната част от народа /ама на улицата, а не с лайкове във фейсбук/. И провокации към Президента да нарушава Конституцията, докато ние си пишем във фейсбук, обслужва интересите на ГЕРБ! Защото те чакат да направи грешка.

И...моля ви. Президентът не е бай ви Пешо от Горно Нанадолнище. Той е държавник, има подкрепата на професионалисти, експерти, хора с интелигентно и държавническо мислене. Мислите ли, че ще се допитва до фейсбук, когато решава за бъдещето на България!?!

Затова - спрете с провокациите. Вредни са за всички нас. Защото Президентът е надеждата ни за промяна и бъдеще на България.

Елена Гучева

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.