За Фандъкова и комините

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/za-fandakova-i-kominite/17821 SvobodnoSlovo.eu
За Фандъкова и комините

Похвално е усилието на кмета на София, г-жа Фандъкова, да изчисти въздуха на града с филтри в комините на столичните домакинства (180 на брой). Похвален е и ентусиазмът, с който вчера рекламира своята дейност по медиите, където каза, че мярката с филтрите ще повлияе върху замърсяването в столицата. И ако със същия замах взимаше нужните решения и за останалите проблеми, които водят до ситуацията с мръсния въздух, както се казва, щяхме да живеем в един много по-добър и по-чист град. Но не би.

За огромно съжаление, кметът на столицата отдавна показва своята неувереност, когато става дума за сериозни промени и решения, засягащи бъдещето на града ни. Такава беше ситуацията с ремонта на ул."Граф Игнатиев", където така и не демонстрира управленски умения и не застана на страната на гражданите на София. В резултат, уж ремонтираната улица отново е в окаяно състояние.

Подобна е и ситуацията с мерките за въздуха. Доказано е многократно, че атмосферата на града ни редовно е в пъти по-замърсена от допустимото, и че столицата ни е сред местата с най-мръсен въздух в Европа. И г-жа Фандъкова реагира почти своевременно - запушва 180 комина с филтри и вече очакваме светлото бъдеще, в което смогът в София да изчезне.

Ами градският транспорт, г-жо Фандъкова? Кога ще стане с нула вредни емисии? В коя година и в кой мандат?

А колите на София, които преливат по улици и тротоари и са сред основните замърсители? Какво ще правим с тях? Вашият екип, който следва да планира и предвижда не Ви ли предупреди още преди години, че ситуацията се влошава?

Да не забравяме и за завода за изгаряне на отпадъци, за който уж носите отговорност. Той не само че няма да реши проблемите на столицата, но и ще повиши замърсяването. И за това нямахте воля да потърсите и да чуете мнението на истинските експерти и специалисти. Вместо това се доверихте на политически и бизнес лобита и с лека ръка решихте съдбата на софиянци и децата им, които ще дишат отрови от завода Ви в следващите десетилетия.

Проблемите на София следва да се решават със спешни и сериозни мерки, базирани на мнението на експерти, черпейки опит от други европейски градове. Но това са големи, радикални и отговорни промени, които изискват сила и въображение - качества, които г-жа Фандъкова доказано не притежава. Остава само слаба надежда, че някога някой в управлението на града най-накрая ще се погрижи за въздуха на столицата и нейните жители.

Инж. Симеон Славчев

Председател на ПП МИР

За Фандъкова и комините

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.