ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОЦЕЛЕЕ!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/zashto-pravitelstvoto-shte-ocelee/2467 SvobodnoSlovo.eu
ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОЦЕЛЕЕ!

Когато ИТН оповестиха развода си с Промяната, последва следното изявление:

„Hямa дa дoпycнeм зapaди eгo, зapaди Зaдĸyлиcиe или зapaди нeщo дpyгo Бългapия дa влeзe в cпиpaлa oт избopи в мoмeнт нa вoйнa, ĸoгaтo имa eнepгийнa ĸpизa, гaзoвa ĸpизa, ĸoгaтo Πлaнът зa възcтaнoвявaнe paзчитa 22 зaĸoнa дa ce пpиeмaт дo ĸpaя нa гoдинaтa, зa дa пoлyчим пapитe oт Бpюĸceл“

*** Премиерът Кирил Петков

Ключовите думи са „за да получим парите от Брюксел”.

Тези много милиарди са възможни само при три условия:

1. политическо спокойствие у нас;

2. приемлив за ЕС и Запада премиер;

3. проевропейски и проатлантически курс на България

Първото и второто не са проблем за родното Задкулисие и задграничните му господари от Москва. Парадоксалната коалиция, която ни управлява, покрива двете условия от една страна, а от друга – същевременно гарантира позициите на Задкулисието.

Проблемът е третата точка.

И решението й. Защото коалиционните партньори в комбинацията „орел, рак и щука” са инструмент за „измиване на ръцете” пред нашите съюзници и партньори. Този трик е познат отдавна – от коалициите на БСП на Станишев, на Бойко Борисов. Например уж толкова „прозападният” ГЕРБ беше в коалиция с антизападната „Атака” и всякакви „патриотарски” недоразумения. Както Станишев, така и Борисов непрекъснато си измиваха ръцете с коалицията: ще ми разтурят правителството: аз съм добър, но ми пречат лошите, а ако се карам с тях, ще дойдат на власт най-лошите.

Затова не се чудете от надуването на рейтинга на най-лошите – „Възраждане” и СтефанЯневците, затова не се чудете на поредното властово парадоксално политическо животно в България, съвместило в едно орел, рака и щука по прочутата басня на сатирика Крилов.

.

Защото когато България откаже изпълнението на договор за 200 млн. за боеприпаси с Украйна, а след западен натиск и посещението на украинския минситър Кулеба договорът започне да се изпълнява, но боеприпасите до последния се окажат негодни, оправданието на „реформаторските сили" е БСП. Когато българската държава налага и държим на тъпото си вето за Северна Македония, оправданието на „реформаторските сили" е БСП + ИТН. Когато тръгваме към дома на еврото и се спънем на прага му, оправданието на „реформаторските сили” е ИТН.

Партньорите ни са наясно с тази политика. И доскоро я преглъщаха волю-неволю, защото България беше задния двор на ЕС.

Сега обаче тя е фронтова линия. И с България персонално се занимават френския президент, немския канцлер, американския държавен секретар, Папа Франциск…

.

Напускането на министрите на ИТН е операция на Задкулисието и руските му господари да противодействат на точка 3. „Разломът” дойде очаквано - в най-ключов момент: при посещението на немския канцлер Шолц у нас и инициативата на френския президент Макрон. С мисъл обаче за ключовите милиарди „да получим парите от Брюксел”.

.

Затова хем имаме разтуряне на коалицията, хем не съвсем. Не съвсем, защото засега само двама министри са си подали оставката. Забележете обаче кои не са си я подали: министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на енергетиката Александър Николов си кютят. Външните работи са точка 3, а енергетиката е многоточието на кремълските зависимости на България и много милиарди.

.

България без европейските субсидии и пазари е за никъде и бързо ще се свлече в пропастта. Свидетели сме на политическа драма – хем боли, хем сърби. И на поредния трик „измиване на ръцете”, демонстрирано чрез ожесточени взаимни нападки.

Затова правителството ще оцелее.

Засега.

Понеже позата му шпагат няма как да е во веки веков – тя е неустойчиво равновесие.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.