ЗАЩО?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/zashto/26828 SvobodnoSlovo.eu
ЗАЩО?

У нас се защитават (с глоби до 20 000 лева за нарушителите) авторските права на създателите на чалга (например "Щи скъсам г@за", "Жаба влачи телевизор"), на хоро (Дунавското хоро), кючеци ("Циганката прашки няма", "Цап царап", "Кобра кючек"), на псевдофолклор ("Како Николинке", "Камъните падат") и др.

Авторските права на създателите на литературни произведения, на научни трудове, на учебници, на различни текстове и др., не се обезпечават по никакъв начин, всеки може да ксерокопира който си иска чужд текст, или книга, или учебник и др., и да прави с тях каквото си иска, да ги разпрстранява, да ги продава, да ги използва и представя като свои (плагиатстване), и никой нищо не може да му направи.

Аз, грешният, имам огромен горчив опит от безброй крадци и плагиати на мои текстове и книги, които фактически бяха и са протектирани, даже насърчавани, от корумпираната ни съдебна система и от всички институции, имащи отношение към проблема с авторските ми права.

Защо например персони от национални медии преписват с копи-пейст мои книги, представят ги на публиката като свои, други правят и подвързват ксерокопия на мои текстове и ги продават, трети водят курсове срещу огромни такси по мои лекции и книги, аз нищо не мога да направя пред родната софийска прокуратура, която например четири пъти поред (!) за едно и също очевидно плагиатство на по-високо прокурорско равнище след обжалване от моя страна установява състав на престъпление по чл. 173 на НК, а на по-ниско пет пъти отказва да образува наказателно производство (пазя документите)?

Между другото санкцията на НК в моя случая е до 300 лева, нищо работа.

Защо за "Щи скъсам г@за" и за авторско хоро санкцията от „Музикаутор“ е, както беше обявено тези дни, от 2000 лева до 20 000 лева, значи 67 пъти по-голяма?

Защо?

Защо чалгата, хората, кючеците и "Доко, Доко" са по-важни за скапаната ни държава отколкото литературата, учебниците и науката?

Защо няма същата категоричност и строгост на Закона и институциите ("Текстаутор") за крадците на авторски текстове?

Защо нямаме нито един осъден плагиат, нито ефин от десетките хиляди нашенски крадци на текстове?

Защо?

Само питам.

Акад. Петър Иванов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.