Илияна Йотова: По-честно е да се отиде на избори и да се състави редовен коалиционен кабинет

https://svobodnoslovo.eu/politika/iliyana-yotova-po-chestno-e-da-se-otide-na-izbori-i-da-se-sastavi-redoven-koalicionen-kabinet/128547 SvobodnoSlovo.eu
Илияна Йотова: По-честно е да се отиде на избори и да се състави редовен коалиционен кабинет

Този модел на държавата за мен е грешен, неработещ, предизвикващ политически кризи и прави страната ни непредсказуема както за вътрешни политики, така и в лицето на партньорите ни. 

Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. 

В предаването "Нещо повече" тя коментира ротацията, предстоящите европейски избори, вътрешнополитическите проблеми, както и българите в чужбина. 

"По-честно е да се отиде на избори и да се състави редовен коалиционен кабинет. Нищо не можем да направим и никой не иска да се ангажира с никаква реформа. Виждате ли последиците – вземете случая с липсата на лекарства. Никой не може да ви отговори за причините, но страдат българските граждани. Това не е само заради реекспорта. Вижте какво се случи с това дете Ивана – колко време всички са си затваряли очите. Вижте това със съдебната система, нали трябваше да вземем правомощията на президента. Когато няма стабилност в изпълнителната власт, когато няма време за дългосрочни и дълготрайни реформи и всичко се прави на парче, това са резултатите", каза Йотова.

И допълни: 

"Свикнахме с войната между институциите. Иначе те вече дори не носят политически дивиденти на тези, които я водят".

Йотова, в чиито задължения е и работата с българските общности зад граница, поздрави сънародниците ни в чужбина по случай 3-ти март.

Вицепрезидентът каза, че "със сигурност никой не може да предвиди решението на управляващата коалиция".

"Когато има ротация в една държава, членка на ЕС и извън рамките ѝ се е наложило да има ротационно управление, причината за това е тежка политическа криза, невъзможност за стабилно мнозинство в парламент. Ние сме заинтересовани да знаем с подробности какво пише в такъв документ – споразумение и какви са поетите ангажименти", коментира предстоящата ротация Илияна Йотова.

Според нея разликата с други страни с ротационно правителство е, че има "детайлно разписано коалиционно споразумение". 

"През изминалите 9 месеца виждам и още един аргумент да няма коалиционно споразумение. То е, че всички те са заинтересовани българите да не знаем какво работи това правителство и какви решения се взимат", заяви вицепрезидентът. 

"Не сме видели започната или реализирана реформа. Има много въпроси без отговори. Защо един от приоритетите, с който това правителство дойде на власт, за овладяване на инфлацията, в момента гражданите с тревога виждат сметките. Защо тази инфлация и индекс в официалните документи са едни, а в магазините цените са други? Не са изпълнени и останалите 4 приоритета от петте, с които дойде на власт това правителство“, посочи вицепрезидентът.

И заяви: "Кой ще е в кабинета, ще се реши не от Денков и Габриел, те са Б отборът, ще се реши от А отбора". 

Йотова коментира, че все още "не сме видели този анализ, защото има страх в управляващите да извадят тези оценки". 

"Те основателно се страхуват, че в навечерието на тази ротация отново ще отворят кутията на Пандора. Не вземам страна, но за мен е важно не какво ще решат в коалицията, а по-скоро как изглеждаме като държава - в очите на нашите партньори, доколко сме предвидима държава, колко сме политически стабилни", смята Йотова. 

Според нея, "ако смятат да правят правителство, а не да ходят на избори, да видим коалиционно споразумение, за да знаем какво ни чака". 

И допълни, че за следващите 9 месеца спешно трябва да се работи за подобряване на стандарта на живот на хората, техните доходи.

"Едно от ключовите неща за следващите 9 месеца са нашите отношения в рамките на ЕС, защото рискуваме втория транш от Плана за възстановяване, а във външнополитически план трябва да продължат за приемане в еврозоната и Шенген".

За вицепрезидента е "от изключителна важност фигурата на външния министър, който трябва да има своето лоби и авторитет".

"Няма как да не ме стресне изказването на Кирил Петков, че Тодор Тагарев трябва да остане, защото той се харесва от нашите партньори. Това, казано министър на отбраната, е опасно. Очевидно в последните дни България поема ангажименти, които не стават достояние не само на гражданите, а и на техните партньори в парламента", коментира отношенията в сглобката Йотова. 

"Това посещение в Украйна, какво наложи и Денков да отиде и каква ще е съдбата на това очевидно подготвяно двустранно споразумение с Украйна", попита вицепрезидентът. 

"Ние не знаехме Денков с какъв мандат отива в Украйна – това демокрация ли е, това парламентарна република ли е?", търси отговори Илияна Йотова. 

Тя е категорична, че вървят сериозни процеси "отдолу" и остават скрити от българското общество. 

Нейната прогноза за приемането на България в Шенген е: 

"До края на 2024 г. не виждам да се възобнови преговорният процес по този въпрос. И допълни, че всичко зависи от европейските избори и дали ще се запази сегашната конфигурация в ЕП". 

Илияна Йотова коментира темата за сигурността в  ЕС и сподели, че тя се преплита с темата за миграцията: 

"Тази тема не може да се избегне на български терен, защото и в новия пакт, който ще се гласува в ЕП през април, се казва, че като гранични държави ще поемем отговорността за всички, които за първи път стъпват на европейска територия. И не получавам достоверен отговор кой ги поема тези хора, връщат ли ги. За мен ще е важно да видя отделните играчи в евроизборите и тези, със заявка за евродепутати, как ще развият своите виждания къде стои България". 

https://bnr.bg/

6 Коментара

Борис

преди 1 месец

Тая па квачка кога стана калайджия,кога И почерня задника!

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

На 1 март 1941 г. в двореца Белведере във Виена цари тържествена обстановка. В 13.35 ч. министър-председателят проф. Богдан Филов, който е водач на българската делегация, подписва протокол за присъединяването на България към Тристранния пакт. От страна на съюзниците параф под документа слагат германският външен министър Рибентроп, граф Чано – министър на външните работи на Италия и японският посланик Ошима. --- И после да не се чудите и вайкате,че имало Народен Съд!!!! И в днешно време идва нов Народен Съд--неизбежно е за нашите политически елити,вкарали ни в новият нео-либерален фашизъм.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Окраина... Измислена и създадена е под определени условия. Иначе щяха да са си покрайнини.... Русия им даде държава, те си я затриха ....

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

- Едно време учителката ми твърдеше, че не мога да рисувам. - А сега? - Ами скоро бях на изложба на авангардисти. Разбрах, че ми е съсипала кариерата.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Екоминистърът: България иска да има водеща роля в екологичното възстановяване на Украйна след войната --- шегаджия...

Коментирай

Иванов

преди 1 месец

Илиана Йотова не може да разбере една проста истина. Австрия, или коя да е друга европейска държава може да ни връща само и единствено български емигранти. Всички, които са преминали през България като резултат от водените от САЩ войни в близкия исток, както и след поканата им от Меркел нямат никакво юридическо право да ни ги изпращат. Още повече, че ние пазим т.н. европейска граница без участието и без парите на останалите данъкоплатци. Това е едно крещящо, безсрамно отношение към народа ни досущ както изгарянето на токсичния европейски боклук в нашите тецове. Щом и вицепрезидентът не разбира този позор, какво остава за всички останали. Имаме ли ние партии, имаме ли парламент и правителство, имаме ли въобще елементарно чувство за съмосъхранение. На този фон Борисов отново се търкаля като хитра лисица. Е не е, прегръщането с бабичките и фиктивното му общуване с духовенството не го прави държавник.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.