Конституционният съд може да даде зелена светлина на ново искане за отстраняване на Гешев

https://svobodnoslovo.eu/politika/konstitucionniyat-sad-mozhe-da-dade-zelena-svetlina-na-novo-iskane-za-otstranyavane-na-geshev/5318 SvobodnoSlovo.eu
Конституционният съд може да даде зелена светлина на ново искане за отстраняване на Гешев

Ако Конституционният съд даде зелена светлина, министърът на правосъдието Надежда Йорданова може да задейства отново процедура пред ВСС с искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Ключово решение за бъдещето на съдебната система в България се очаква тази седмица - Конституционният съд ще се произнесе по въпроса дали министърът на правосъдието има право да поиска освобождаването на главния прокурор, пише "Дневник".

През лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов сезира съда, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев. Очаква се делото да бъде приключено и решението да бъде публикувано във вторник (8 февруари). То може да отключи поредица от събития предвид заявките на управляващото мнозинство както за отстраняване на Гешев, така и за сериозни промени в съдебната система и Конституцията.

Един от спорните въпроси по време на дебата във ВСС около искането за оставката на Гешев миналата година беше дали изобщо съществува законова възможност за подобно искане. Дебатът около конкретното искане и обсъждането на конкретните основания за оставката на Гешев бе отклонен от членовете на съвета и заменен от дискусия за процедурни и законодателни възможности, а ВСС отхвърли искането.

Точната формулировка на въпроса, поставен пред КС, гласи: "В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от конституцията включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал.3, т. 5 от конституцията?"

Макар питането да е отправено по повод процедура за отстраняването на главния прокурор, отговорът на съда ще засегне и "тримата големи" - не само ръководителя на държавното обвинение, но и председателите на двете върховни съдилища. Въпросът се отнася за случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения както и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Опитът от миналото лято е "пилотен" в 30-годишния живот на ВСС, тъй като за първи път министър на правосъдието внесе искане за отстраняване на главен прокурор. По тази причина и решението на Конституционния съд ще бъде ключово, тъй като може да даде тласък на серия от събития или законодателни промени.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.