Новият сюжет за кабинет: Николай Денков от ПП се врътка с Мария Габриел от ГЕРБ

ПП и ГЕРБ обсъждат т.нар. „джентълменско споразумение“ за поделяне на властта

https://svobodnoslovo.eu/politika/noviyat-syuzhet-za-kabinet-nikolay-denkov-ot-pp-se-vratka-s-mariya-gabriel-ot-gerb/110615 SvobodnoSlovo.eu
Новият сюжет за кабинет: Николай Денков от ПП се врътка с Мария Габриел от ГЕРБ

ПП и ГЕРБ обсъждат т.нар. „джентълменско споразумение“ за поделяне на властта

ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с активните преговори за подкрепа и съставяне на правителство с втория мандат. За момента обсъждането е около идеята премиерът да се сменя на ротационен принцип.

Все още няма сигурна уговорка между първите 2 партии на изборите и политолози не изключват слуховете да са с цел тестване на настроенията и реакциите на избирателите.

Въпреки липсата на сключено споразумение, изглежда че от партийните централи одобряват този подход.

Вътрешни източници от ГЕРБ твърдят, че тяхното решение е ясно и ще се види как ще процедират утре.

Между лидерите на париите е обсъдено да се подходи с „джентълменското споразумение“ между ГЕРБ и ПП-ДБ, а за шеф на парламента са решили за 3 месеца да бъде Росен Желязков от ГЕРБ. Съответно председателят на правната комисия, която е една от най-ключовите в Народното събрание ще бъде от ПП-ДБ.

При съставяне на правителство по тази схема, то ротацията на премиера ще бъде на 6 месеца, като първото спрягано име е на Николай Денков от ПП-ДБ, а в същото време вицепремиер ще е Мария Габриел от ГЕРБ.

Смяната на местата им след 6 месеца реално може да стане с подаването на оставките им от текущите постове и прегласуване на новите им позиции от депутатите.

Анализатори отбелязват, че затоплянето на отношенията между 2-те партии е броени часове преди Борисов да отиде при президента относно връчения му проучвателен мандат.

Източник: narod.bg

 

4 Коментара

moitoi

преди 9 месеца

...Николай Денков от ПП-ДБ, а в същото време вицепремиер ще е Мария Габриел от ГЕРБ...??? СОРОСоид до СОРОСоидка!!!Kакво се УЧУДВАТЕ!!!

Коментирай

Али Баба

преди 9 месеца

Вече са се сработили, от едно котило са...

Коментирай

Ами

преди 9 месеца

Те вярват ли си, че оцелеят 6 месеца?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.