Новият сюжет за кабинет: Николай Денков от ПП се врътка с Мария Габриел от ГЕРБ

ПП и ГЕРБ обсъждат т.нар. „джентълменско споразумение“ за поделяне на властта

https://svobodnoslovo.eu/politika/noviyat-syuzhet-za-kabinet-nikolay-denkov-ot-pp-se-vratka-s-mariya-gabriel-ot-gerb/110615 SvobodnoSlovo.eu
Новият сюжет за кабинет: Николай Денков от ПП се врътка с Мария Габриел от ГЕРБ

ПП и ГЕРБ обсъждат т.нар. „джентълменско споразумение“ за поделяне на властта

ГЕРБ и ПП-ДБ продължават с активните преговори за подкрепа и съставяне на правителство с втория мандат. За момента обсъждането е около идеята премиерът да се сменя на ротационен принцип.

Все още няма сигурна уговорка между първите 2 партии на изборите и политолози не изключват слуховете да са с цел тестване на настроенията и реакциите на избирателите.

Въпреки липсата на сключено споразумение, изглежда че от партийните централи одобряват този подход.

Вътрешни източници от ГЕРБ твърдят, че тяхното решение е ясно и ще се види как ще процедират утре.

Между лидерите на париите е обсъдено да се подходи с „джентълменското споразумение“ между ГЕРБ и ПП-ДБ, а за шеф на парламента са решили за 3 месеца да бъде Росен Желязков от ГЕРБ. Съответно председателят на правната комисия, която е една от най-ключовите в Народното събрание ще бъде от ПП-ДБ.

При съставяне на правителство по тази схема, то ротацията на премиера ще бъде на 6 месеца, като първото спрягано име е на Николай Денков от ПП-ДБ, а в същото време вицепремиер ще е Мария Габриел от ГЕРБ.

Смяната на местата им след 6 месеца реално може да стане с подаването на оставките им от текущите постове и прегласуване на новите им позиции от депутатите.

Анализатори отбелязват, че затоплянето на отношенията между 2-те партии е броени часове преди Борисов да отиде при президента относно връчения му проучвателен мандат.

Източник: narod.bg

 

4 Коментара

moitoi

преди 11 месеца

...Николай Денков от ПП-ДБ, а в същото време вицепремиер ще е Мария Габриел от ГЕРБ...??? СОРОСоид до СОРОСоидка!!!Kакво се УЧУДВАТЕ!!!

Коментирай

Али Баба

преди 11 месеца

Вече са се сработили, от едно котило са...

Коментирай

Ами

преди 11 месеца

Те вярват ли си, че оцелеят 6 месеца?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.