Прокуратурата: Ибрямов отива в ареста, задържан е с белязани банкноти, замесени са обществени поръчки

https://svobodnoslovo.eu/politika/prokuraturata-ibryamov-otiva-v-aresta-zadarzhan-e-s-belyazani-banknoti-zameseni-sa-obshtestveni-porachki/143945 SvobodnoSlovo.eu
Прокуратурата: Ибрямов отива в ареста, задържан е с белязани банкноти, замесени са обществени поръчки

Предстои внасяне на искане за постоянна мярка „задържане под стража“ на кандидат-депутата Джейхан Ибрямов. При задържането му в сряда у него е открита сумата от 100 000 лева в белязани банкноти. При претърсването на дома му също е открита сума пари. Това каза на брифинг в петък Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната прокуратура.

„Назад във времето Мирослав Тодоров е предоставял парични средства в големи размери на Джейхан Ибрямов по обществени поръчки. Двамата се познават от 2000 г., като от 2019 г. са в по-близки контакти и са били осигурявани лицензи със съдействието на народния представител. Ибрямов е бил член на Комисията по отбрана в последните шест парламента. Търговия с влияние с лица от МО е напълно възможна в тази конфигурация", каза Стефанова. 

Мирослав Тодоров е разследван като част от организирана престъпна група за източване на ДДС чрез фирми фантоми. Разследващите са установили, че Тодоров е лицето, което е изтеглило „на каса“ сумата от 58 млн. лв. от сметките на две дружества, които играели ролята на т.нар. „липсващ търговец“.

Стефанова уточни, че от разпити и СРС се потвърждава, че Ибрямов е обяснил, че ще използва парите, получени от Тодоров, за да въздейства върху длъжностни лица в Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки. Някои от тях са за милиони левове.

Предстои прокуратурата да повдигне обвинение на Ибрямов за търговия с влияние. В четвъртък бяха снети и двата му имунитета - този на народен представител свали председателят на НС, а този на кандидат-депутат - ЦИК. Той беше задържан за 24 часа, след което беше отведен в следствения арест. 

Според обвинението в периода от 25 септември до 2 октомври тази година Ибрямов поискал и взел „дар", за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка със службата им.

В четвъртък от държавното обвинение удължиха мярката на близкия до Ахмед Доган кандидат за народен представител на 72 часа. След това съпругата му Биршен обяви, че в знак на протест започва гладна стачка в Триъгълника на властта. 

"По последни данни Ибрямов имаше неразположения, което наложи да бъде приет в МВР болница, но състоянието му вече е стабилно и ще бъде върнат в ареста“, обясни още Ваня Стефанова. 

https://frognews.bg/

2 Коментара

Грую

29 minutes before

Удри Шиши

Коментирай

Иван Пеев

6 minutes before

Има ли някой който да вярва на клатикурата?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.