Радев: На 6 март трябва да има оставка на цялото правителство

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-na-6-mart-tryabva-da-ima-ostavka-na-cyaloto-pravitelstvo/128590 SvobodnoSlovo.eu
Радев: На 6 март трябва да има оставка на цялото правителство

Критериите за оценка на министри са странни. Някои от лидерите в коалицията искат военният министър Тодор Тагарев да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Това е форма на нихилизъм.

Това заяви президентът на България Румен Радев от Анталия, където участва в дипломатически форум.

Изказването му е по повод изострените отношения в "сглобката", която от няколко дни се кара за поста на военния министър. Още във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува министъра на отбраната Тодор Тагарев, като в сряда той и председателят на ДПС Делян Пеевски поискаха и оставката му. След това групата на ПП-ДБ го защити. Повод за обвиненията къв Тагарев е забавената военна помощ за Украйна, която и към момента продължава да се намира на територията на България.

Президентът каза още, че напоследък имало странни критерии за оценка на министри и добави: "За Тагарев казват, че той трябва да освободи поста, защото той не прави достатъчно за Украйна, което за мен е висша форма на нихилизъм... Кога ще попитат българите дали харесват Тагарев и какво прави той за сигурността в страната."

След това президентът заключи, че очаква да види "министър на отбраната, който ще работи приоритетно за сигурността на страната".

Държавният глава Румен Раде обяви, че все още не е мислил на кои възможности от Конституцията би се спрял, ако се стигне до назначаването на ново служебно правителство. 

"Много ми е лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите и карам по ред, по домовата книга. Тук идва въпросът за отговорността кой носи отговорност, това е големият въпрос. Едно сериозно управление иска да е ясно кой носи тази отговорност. В момента не е ясно, защото аз трябва да си харесам някой от хората, от тази стеснена опция, той трябва да избере министри от някъде, ще видим как. Аз няма да съм този, който посочва министрите, но трябва с моя подпис под мой указ, формално и юридически да нося отговорност. Виждате ли, то вече няма отговорност. Всичко е така размито, че да няма отговорност", отбеляза Радев. 

На 6 март трябва да има оставка на цялото правителство. Тя да се приеме от парламента и едва тогава да се премине към цикъла на консултации, подчерта той. 

Президентът отбеляза, че в Конституцията има опция, ако състава на Министерски съвет не му хареса да не подпише. 

"Има разбира се. Няма кой да ме принуди аз да подпиша указ, но там отиваме вече в хипотезата на една дълбока парламентарна и конституционна криза, от която никой няма интерес", подчерта държавният глава. 

Припомняме, че държавният глава участва в третото издание на дипломатическия форум в Анталия по покана на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Радев обяви, че е поканил Ердоган да посети страната тази година. "Зависи дали ще имаме устойчиво правителство, защото такава визита трябва да бъде подготвена много сериозно с нови и актуализирани меморандуми и голям бизнес форум", смята той. 

Радев коментира и темата с преноса на природен газ.

"При отпадане на дерогацията има повишен икономически риск, но да се надяваме, че ще бъде предотвратено скокообразно повишаване на цените. Обсъдихме това да възстановя доверието в България като надежден енергиен партньор. То беше нарушено от енергийната вноска. Тя беше промушена в парламента и два месеца по-късно я отмениха. Орбан не го е забравил, в момента Унгария вече провежда процедура по сключване на договор с "Боташ" през нас, а нас вече ни няма. От фактор, който да търгува с газ, се превърнахме само в територия, през която преминава газ", заяви той.

Румен Радев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в рамките на Дипломатическия форум и обсъдиха последните събития, свързани с руско-украинската война и израелско-палестинския конфликт.

„Визията, която набелязахме за задълбочаване на търговския обмен и сътрудничество, остава приоритет и за двете страни. Колкото и изострени да са противоречията и конфликтите в региона, разрешаването им става само чрез дипломация. Настояваме за балансирано използване на всички средства за възстановяване на диалога. Не можем да вземаме решения, които могат да доведат до разрастване на сблъсъка в Украйна. Стигнем ли до ядрено оръжие, нещата вече губят смисъл”, смята президентът.

https://epicenter.bg/

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.