Радев обяви война на кабинета с отказ да махне главния секретар на МВР

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-obyavi-voyna-na-kabineta-s-otkaz-da-mahne-glavniya-sekretar-na-mvr/115343 SvobodnoSlovo.eu
Радев обяви война на кабинета с отказ да махне главния секретар на МВР

Президенът Румен Радев отказа да освободи главният секретар на МВР Петър Тодоров и ясно показа, че е на нож и дори във война с правителството. 

"Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", обяви в специална позиция държавния глава.

Ден по-рано вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че главният секретар е "отговорен за липсата на координация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители при изпълнение на службените им задължения в изключително кратки срокове". Той обвини и, че заради липсата на контрол и адекватни действи се сигнало и до бум на убийствата с особена жестокост. Вътрешният министър посочи конкретно убийството на психолога Иван Владимиров - там е имало многократни сигнали срещу извършителя, бивш служител на МВР, неяснотите около смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви, както и убийството в Цалапица на Димитър Малинов. "Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар", заяви Стоянов. 

"Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“.", отговаря сега обаче Румен Радев.

"Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР", заявява той.

Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо решение-предложение на Министерски съвет и окончателен акт-указ на президента. В момента случаят е във фазата на съгласувателна процедура между вътрешен министър и президент. След сегашната позиция на президента е ясно, че дори МС да вземе нарочно решение и да предложи на президента освобождаване, то държавният глава няма да го направи и няма да издаде указ.

Само часове по-късно се появи и коментар на самия главен секретар на МВР Петър Тодоров, от който става ясно, че той няма никакво намерение да си подава оставката.  „Съгласен съм с изразената от Президентството позиция, защото това е истината. За мен тя е правилна и истинска”, заяви той пред NOVA.

На въпрос как ще коментира обвиненията, с които се иска неговото освобождаване, той заяви: „На този етап не желая да коментирам мотивите, макар че по всеки един от тях имам какво да кажа. Истината е в докладите за дейността на МВР за 2022 г. и за първото полугодие на 2023 г. Те показват много ясно дали МВР се справя добре. Там, видно от изнесения доклад, престъпността за изтеклото полугодие е намаляла с 4,1%, а разкриваемостта се е увеличила с 5%. Защо е това разминаване – няма да коментирам. Официалният доклад на МВР може да се изиска и да се провери”, уточни Тодоров.

Главният секретар на МВР обясни, че са сменени 14 директори на областни дирекции на полицията. С него, като професионален ръководител, това не било съгласувано. „Между тях има изключително добри като резултати дирекции. За кадровата политика отговаря министърът. За мен част от директорите, които бяха сменени, са с изключително добри резултати”, посочи Петър Тодоров. 

https://www.segabg.com/

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.