Татяна Дончева: Асен Василев си прави негов си закон “Магнитски”

https://svobodnoslovo.eu/politika/tatyana-doncheva-asen-vasilev-si-pravi-negov-si-zakon-magnitski/2579 SvobodnoSlovo.eu
Татяна Дончева: Асен Василев си прави негов си закон “Магнитски”

Още от преди се знаеше, че американците ще извадят именно по закона Магнитски. Не зная дали е имало имена, които са се откупили, за да не ги обявят. Преди година възникна проблема, така, че държавата и общините да не пострадат. Това каза адвокат Татяна Дончева относно появилата се чернова на българския закон “Магнитски”.

Допускаме, че Велева и Дачков са искаи да навредят на правителството, като са публикували в сайтовете си. Правителството трябваше да каже, че няма нищо общо. Нищо такова не се случи. Публикуването бе ден преди заседанието на парламента.

Това са глупости, никакви текстове нямаше тогава. Нормативният акт представлява едно съчинение.  Министърът на финансите каза култовата фраза: “Аз няма еднолично да правя списъка”. Страховитото е замисъла.

Това, което се появи, няма нищо общо с това, което се реши преди година. Това, което Асен Василев внушава, че той ще прави списъка или някакъв колективен орган. Това е списък, който е първичен, който те си правят, все едно са американците.  Той си прави негов си закон “Магнитски” и си присвоява правото той да си пише списък на неблагонадеждни лица. Това ще става и по доноси.

Такива препратки са крайно неудачни, несъвместими са с онова, което имаме. Това не може да се каже, че е прекомерно. Тези, които са съчинявали, са учили право. Онези - американците са прецедентни хора. Фашистко е. Какво да ви го кажа по-ясно. “Магнитски” е еманация, че няма върховенство на правото.

Съдията, който го обявиха за корумпиран, си работи. не може така да се регулира света.

Иван Демерджиев допълни: 

Нищо не се случи с тези хора. Няма и повод да се случи и нищо. Проверките не са задълбочени. Пряко участие в изготвянето на списъците нямах. Бе грешка да се подходи по този начин. Сега вероятно ще се разшири кръга на лицата по списъка “Магнитски”, оставам с впечатление, че някой иска да загаси лампата в аванс. Прецизно не сме работили по български вариант на “Магнитски”. Но вариантът е различен с този, който се появи сега. Там бе предвиден съдебен контрол и то много бърз. Предложихме да се създаде межуведомствен съвет, който да предлага на МС да включи лицата в списък. А тези лица да нямат право да сключват договори с държавата и общините.  Опасно е, когато на един човек се дават правомощия.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.