Третият мандат

https://svobodnoslovo.eu/politika/tretiyat-mandat/8119 SvobodnoSlovo.eu
Третият мандат

Днес се връчи мандата на БСП от Президента Румен Радев. Чрез указ Президента възложи на партията на Корнелия Нинова да представи предложение за министър – председател и състав на правителство.

Това е шанс за Нинова да укрепи позициите си в собтвената си партия, ако предложеното от нея правителство бъде подкрепено. В последните няколко години в левицата се случиха редица сътресения, поради които много от членовете и напуснаха, а около друго се сформираха опозиционни ядра срещу водача на партията Нинова. Друг удар, който понесе партията и в част Нинова са слабите резултати от изборите – първо през пролетта и след това на последните парламентарни избори. Голяма част от членовете на партията обвиниха некадърността и некомпетентността на Нинова, която собственоръчно е довела партията до този погром.

Днес, с връчването на мандата на Нивова пред нея се изправя уникалната възможност с един куршум да обстреля два заека. Първо, да утвърди позициите си и да изчисти репутацията си в собствената си партия. На второ мяст, с добре сформирано предложение за кабинет, тя има възможност да извисти и репутацията на партията си пред избирателите, които на слледващите избори отново да й се доверят. Пред Нинова има и трета, макар и по-малка по вероятност, възможност – предложеното от нея правителство да бъде подкрепено и БСП де факто да управлява страната ни. В този, твърде малко вероятен вариант, Нинова може да възроди партията си от пепелта, където от години се намира и тлее.

 

Кривомир Тонев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.