Вдигат във въздуха подземния тунел под „Армията“

Бомбите трябвало да са мощни като при мавзолея

https://svobodnoslovo.eu/sport/vdigat-vav-vazduha-podzemniya-tunel-pod-armiyata/123605 SvobodnoSlovo.eu
Вдигат във въздуха подземния тунел под „Армията“

Бомбите трябвало да са мощни като при мавзолея

За да започне изграждането на новото съоръжение на стадион „Българска армия“, ще се наложи да бъде взривен таен бункер на бившия военен министър Добри Джуров, стана ясно от добре запознат с предстоящия строеж източник. На практика това означава, че част от стадиона буквално ще бъде вдигната във въздуха, в т.ч. и масивната козирка.

 

Оказало се, че под Армията има съоръжения от тонове бетон, прокопани и строени през 60-те години от съветски специалисти. Едно от тях бил специалният бункер, предназначен за покровителя на ЦСКА Добри Джуров и останалите генерали от военното министерство, които навремето са ходели на мачовете. В случай на непредвидени обстоятелства лампазлиите трябвало бързо да се евакуират в подземието, намиращо се точно под стадиона. Площта на помещението е около 200 кв. м., като навремето било оборудвано с всичко необходимо да спасението на големците.

 

Дебелите стени трябвало да подсигурят безопасността на висшите военни, преди да преминат към евакуация на тунела. Той бил широк около метър и половина и с дължина, надхвърляща 2 км. тръгвал от бункера и излизал някъде около една от сградите на БАН в района. Частта от тунела, минаваща под Армията, също трябвало да бъде взривена преди започването на строежа.

 

Бункерът и тунелът навремето били копани тайно и по подземен способ като пръстта се изнасяла с вагонетки. И двете съоръжения били с много дебели армирани стени, способни да издържат на всичко. „Ще видят голям зор, докато ги взривят“, коментира запознат.

 

Във въздуха трябвало да бъде вдигната и козирката на „Българска армия”. Тя не е от най-големите в България, но за сметка на това представлявала изключително здрава конструкция. По проект издържала на земетресение с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер, каквото у нас, за щастие, все още не е имало (най-голямото е 7.8 от 1904 г. по поречието на Струма). Строителството било толкова яко, че покривната конструкция не е мръднала и до ден днешен.

 

Козирката се очертава да бъде устойчива на взрив поне колкото мавзолея на Георги Димитров. През 1999 г. гробницата на „вожда и учителя" беше срината едва след четири поредни взрива, командвани лично от тогавашния вицепремиер Евгений Бакърджиев.

 

Стадион „Българска армия" води началото си още от 1923 г., когато парцелът в местността Пустинята е даден на спортен клуб АС-23. В началото на 40-те години са изградени трибуните, затревяват игрището. След 9 септември съоръжението е преименувано на „Чавдар“.

 

Подобренията започват още в началото на 50-те години, а в средата на 60-те е разрушен и построен наново с ударна работа от войници и трудоваци.

Капацитетът вече е 30 000 зрители, има още спортна зала, електронно табло, игрища за тенис, баскетбол и волейбол на територията на комплекса. През 1982. г. поставят осветление „Сименс”, закупено с 80 000 долара от трансфера на Ангел Рангелов в гръцкия „Ираклис”.

 

Последната реконструкция датира от 1998 г., когато поставят 20 000 пластмасови седалки. По случай 60-ата годишнина на ЦСКА през 2008 г. е изградена Алеята на славата със звезди на най-големите спортисти на дружеството, както и паметникът с футболната топка, дело на Ставри Калинов.

Източник: Уикенд

2 Коментара

Уикенд пак чупи тъпомера

преди 4 месеца

Защо ще взривяват тунела, като бил толкова здрав, че издържал на всичко? Ах, да, защото е комунистически.

Коментирай

Нищо

преди 4 месеца

качествено не се построи през последните 33 години! Само се руши, защото е построено при социализма и 33 години се краде от създаденото през социализма и все още има! Как да вярвам, че сега е по-добре?!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.