AstraZeneca призна, че ваксината й може да причини потенциално фатален страничен ефект

https://svobodnoslovo.eu/svyat/astrazeneca-prizna-che-vaksinata-y-mozhe-da-prichini-potencialno-fatalen-stranichen-efekt/132888 SvobodnoSlovo.eu
AstraZeneca призна, че ваксината й може да причини потенциално фатален страничен ефект

Фармацевтичният гигант AstraZeneca за първи път призна, че нейната ваксина срещу Ковид-19 може да предизвика рядък страничен ефект, който може да доведе до образуване на кръвни съсиреци и смърт, сочат съдебни документи.

Срещу компанията е заведен колективен съдебен иск, в който се твърди, че ваксината й, която е разработена в сътрудничество с Оксфордския университет, може да доведе до смърт и сериозни наранявания.

Съдебната битка беше инициирана от Джейми Скот, баща на две деца, който е получил кръвен съсирек, довел до мозъчно увреждане, след като е бил ваксиниран през април 2021 г. в разгара на пандемията. Той иска обезщетение, като посочва, че ваксината на AstraZeneca е „дефектна“ и по-малко безопасна от очакваното, твърдение, което компанията отрича.

През май 2023 г. AstraZeneca заяви: „Не приемаме, че TTS [Тромбоза със синдром на тромбоцитопения] се причинява от ваксината на генерично ниво“, припомня британският вестник „Телеграф“.

TTS е състояние, при което човек има кръвни съсиреци, което може да намали притока на кръв, съчетано с нисък брой тромбоцити. Това може да предизвика трудности при кръвосъсирване. Симптомите на TTS включват силно главоболие и коремна болка.

Въпреки предишните си твърдения AstraZeneca заявява в съдебните документи, представени пред Върховния съд на Обединеното кралство през февруари, че „ваксината може в много редки случаи да причини TTS. Причинно-следственият механизъм не е известен.“

В същото време AstraZeneca настоява, че наличните данни показват, че лекарството има „приемлив профил на безопасност“ и че „регулаторите по света последователно заявяват, че ползите от ваксинацията надвишават рисковете от изключително редки потенциални странични ефекти“.

Десетки държави спряха използването на ваксината на AstraZeneca през пролетта на 2021 г. заради опасения, че тя може да причини кръвни съсиреци. По това време ръководителят на стратегията за ваксинация на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Марко Кавалери заяви, че има очевидна връзка между приема на ваксината на Astra Zeneka и кръвните съсиреци в мозъка, но въпреки това продължи да твърди, че ползите все още надвишават рисковете.

Според Световната здравна организация ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca има ефикасност от 72%. Към април 2021 г. над 17 милиона души са получили ваксината в ЕС и Великобритания, с малко под 40 случая на тромбоза, според компанията.

https://obektivno.bg/

4 Коментара

Ха-ха-ха

преди 3 седмици

След дъжд качулка.

Коментирай

кольо албанеца

преди 3 седмици

а кой ще ни се извини на нас, дето не вервахме на 'науката'?

Коментирай

Математик Спринцовкин

преди 2 седмици

Защо за диагностициране се ползваше тампон, а за наличие на антитела игла? А.З. приеха ролята на грозното пате, а лебедите с милиардите и лобистите са все още недосегаеми.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.