BILD: Германия плаща 1000 евро на изнасилвачи и убийци, преди да ги депортира в Афганистан

https://svobodnoslovo.eu/svyat/bild-germaniya-plashta-1000-evro-na-iznasilvachi-i-ubiyci-predi-da-gi-deportira-v-afganistan/141725 SvobodnoSlovo.eu
BILD: Германия плаща 1000 евро на изнасилвачи и убийци, преди да ги депортира в Афганистан

Почти всички страни приветстват депортирането на 28 сериозни афганистански престъпници в родината им. Разгорещен дебат предизвиква само помощта от 1000 евро, която всеки от нарушителите получава, преди да бъде депортиран обратно.

Няколко политици от ХДС отправиха сериозни обвинения срещу правителството, а федералното министерство на вътрешните работи запази мълчание.

Генералният секретар на ХДС в Берлин Отили Клайн заяви, че това е „странно разбиране на закона“. По думите му 1000 евро са „абсолютна подигравка за всеки данъкоплатец и доказателство за пълното откъсване“ на светофарната коалиция.

Политикът от Хамбургския ХДС Кристоф Плос дори обвини федералното правителство, че създава „нови стимули за нелегална миграция“ – въпреки че бягството от Афганистан може да струва значително повече от 1000 евро.

BILD съобщава, че предложението за аванс от 1000 евро в брой е било представено от Нанси Файзер от Министерството на вътрешните работи на федерална държавна конференция в началото на август. Плащането е предназначено за правно осигуряване на депортирането: депортираните не трябва да имат шанс да предотвратят трансфера си в Афганистан в съда, като посочват заплахата от „обедняване“.

Според информация на BILD от правителството на щата, предложението за изплащане на авансови пари на афганистанците при депортиране също е срещнало подкрепа от ръководените от ХДС вътрешни министерства.

Мотивите: Депортирането на тежки престъпници не трябва да бъде спирано от германските съдилища, като се използва доводът, че депортираните са изправени пред непосредствена бедност в родината си. Колкото и болезнено да е плащането на 1000 евро, то би гарантирало, че престъпниците не могат да съдят държавата и също така би било значително по-евтино от настаняването им в Германия. Сред депутатите се е говорило, че да не депортират тежко престъпен афганистанец заради 1000 евро е абсурд.

В същото време в щатските правителства, водени от ХДС, има опасения, че сумата не е много висока. Според международни данни средната заплата в Афганистан миналата година е била около 170 евро на месец. 1000 евро отговарят на около шест месечна заплата.

Политикът от ХДС Клайн, който критикува паричния бонус, каза пред BILD, че Фейзер "носи политическа отговорност за това". Препоръката „дошла от нейния кабинет“. Тя казала за щатите: „Напълно разбираемо е, че щатите искат да депортират сериозни престъпници, от които се изисква да напуснат страната възможно най-бързо и разчитат на препоръките на федералното правителство. Аз също се радвам за всеки престъпник, който е депортиран."

Въпреки това тя може да разбере възмущението на много хора от плащането от 1000 евро на изнасилвачи и други престъпници. „Повече от една трета от хората в Германия нямат 1000 евро спестявания“, каза Клайн. Тя призовава практиката за плащане в брой да бъде „променена незабавно“.

Източник "Труд"

1 Коментара

гост

1 month before

Всяко удоволствие се заплаща инак ще обидим баба Меркел.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.