Боян Чуков: Турците избираха - суверенен играч или васал на САЩ

https://svobodnoslovo.eu/svyat/boyan-chukov-turcite-izbiraha-suverenen-igrach-ili-vasal-na-sasht/110978 SvobodnoSlovo.eu
Боян Чуков: Турците избираха - суверенен играч или васал на САЩ

"Реджеп Т. Ердоган притежава чудовищен административен ресурс - нещо, което опозицията не притежава. Партията на справедливостта и развитието има 11,2 млн. членове, което я прави шестата по големина в света. Целият този партиен апарат, задвижен за изборите, представлява сила. Турците бяха изправени пред избора - дали тяхната държава да бъде суверенен играч на международното поле, или да се превърне в покорен васал на САЩ". 

Това каза пред БНР международният анализатор проф. Боян Чуков. 

И допълни, че за турците величието на турската държава - нещо, за което Ердоган постоянно говори, е далеч по-важно от икономиката, от битовите проблеми, от курса на лирата. 

"Турците са пасионарен народ. Това не е народ със затихващи функции или такъв, който се оставя да го влачи течението. Това е народ, който се бори за своето бъдеще, за своите идеи. Това е причината да има такава висока избирателна активност". 

В предаването "12+3" проф. Чуков посочи, че на тези избори Турция направи своя цивилизационен избор. 

"Страната се ориентира към Средна Азия, към тюркски хаганат. От геополитическа точка е рано и несериозно да се счита, че Турция е приела евразийския геополитически вектор и е застанала в орбитата на Русия. Еродган използва максимално възможността да играе самостоятелно, за да се ползва от предимствата и на едната, и на другата страна". 

Той допълни, че в евро-атлантическата стратегия Турция се вижда като таран, който ще работи в Средна Азия и в Африка, където се сблъскват интересите на Русия, Китай и САЩ. 

"Ердоган е политик с изключителни качества. Той е израснал на улиците в Истанбул, продавайки гевреци. Играл е футбол и се е борил екипно. Прякорът от младите му години е Турският Бекенбауер. Той обича Турция и е боец".  

По публикацията работи: Лозина Владимирова

bnr.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.