Демократите опитаха да ме убият, намекна Тръмп

https://svobodnoslovo.eu/svyat/demokratite-opitaha-da-me-ubiyat-namekna-tramp/144031 SvobodnoSlovo.eu
Демократите опитаха да ме убият, намекна Тръмп

“Тези, които се опитват да ни спрат... те ме наклеветиха, подложиха ме на импийчмънт, повдигнаха ми обвинения, опитаха се да ме изхвърлят от изборите и кой знае, може би дори се опитаха да ме убият” - това заяви Доналд Тръмп по адрес на политическите си врагове, цитиран от “Вашингтон пост”.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия говори на митинг в град Бътлър, щата Пенсилвания, където едва не загина при опит за покушение през юли.

“Както казвах...”, започна изказването си Тръмп, подновявайки речта си от 13 юли, която бе прекъсната, когато 20-годишният Матю Крукс рани в ухото Тръмп с автоматична пушка.

“Преди 12 седмици всички ние поехме куршума за Америка. Сега искаме всички да излязат и да гласуват. Трябва да спечелим”, призова републиканецът многохилядното множество.

“Борихме се заедно, издържахме заедно, продължихме заедно. И точно тук в Пенсилвания ние кървяхме заедно”, заяви Тръмп, само месец преди да се изправи на президентските избори срещу опонента си от Демократическата партия и вицепрезидент Камала Харис.

В 18:11 часа местно време, точното време, когато изстрелът на 13 юли отекна, Тръмп помоли за минута мълчание в памет на пожарникаря Кори Комператоре, който загина, прикривайки семейството си от изстрелите. Застанал зад защитен екран, Тръмп нарече “жестоко чудовище”, стрелялия по него Томас Матю Крукс, като допълни, че не е успял “заради ръката на провидението и божията милост”. ”Той не спря движението ни, той не пречупи духа ни”, заяви Тръмп, коментирайки атентатора, който в последствие беше елиминиран от службите.

Тръмп отдаде почит и на другите двама ранени участници на митинга през юли - Дейвид Дъч и Джеймс Копенхевър. Те и Тръмп бяха ранени, когато 20-годишният Крукс откри огън от необезопасен покрив наблизо.

Как Крукс е успял да заобиколи органите на реда и да се качи на върха на сграда на удобно за изстрел разстояние от бившия президент е сред многото въпроси, които остават без отговор около най-лошия провал на Тайните служби на САЩ от десетилетия.

На място се наблюдаваше засилена охрана, като въоръжени полицаи в камуфлажни униформи стояха на покривите. Окръжният прокурор на Бътлър Рич Голдингър заяви по-рано тази седмица, че “всички са удвоили усилията си нещата да преминат безопасно и както трябва”.

Изпълнителният директор на “Тесла” и собственик на социалната мрежа “Екс” Илон Мъск също говори на митинга - първото му участие на предизборно събитие на Тръмп.

“Президентът Тръмп трябва да спечели, за да запазим конституцията. Той трябва да спечели, за да запазим демокрацията на Америка. Ситуацията е такава, че трябва да спечелим. Ако ли не, това ще бъдат последните избори - това е прогнозата ми”, заяви милиардерът. “Другата страна иска да ви отнеме свободата на словото. Те искат да ви отнемат правото да носите оръжие. Искат да ви отнемат правото на глас”, допълни той.

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп, сенаторът от щата Охайо Джей Ди Ванс, също зае сцената и разкритикува демократите, че наричат Тръмп “заплаха за демокрацията”, определяйки подобен език за “провокативен”. “Тук сме, за да кажем, че не може да бъдем спрени”, заяви пред множеството Ванс.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.