Духът на национализма е изпуснат от бутилката и то в Германия

https://svobodnoslovo.eu/svyat/duhat-na-nacionalizma-e-izpusnat-ot-butilkata-i-to-v-germaniya/134398 SvobodnoSlovo.eu
Духът на национализма е изпуснат от бутилката и то в Германия

Прозорецът на Овертон е идея в политиката, че в даден момент има приемливи политики и неприемливи такива в обществото. Той определя какво е крайно дясно и какво е либерално/прогресивно. Тоест, ако преди 100 години е било крайно либерално да гласуват жените, а крайно консервативно да не се ползва електричество, днес е крайно либерално мъжете да раждат, а е крайно консервативно да считаш, че има само два пола. Причината е, че прозорецът на Овертон се е изместил много силно към либералното.

Вече дясното и консервативно се връща с бясна скорост и промяната е видима в цяла Европа.

Вчера в Германия стана скандал заради видео, на което група млади германци пеят “чужденците вън, Германия за германците”. Побързаха реакции дори на канцлера Шолц, а момичето, заснело видеото, беше набързо открита, уволнена и я грози съд за нацистката проява.

Забележителното в случая е, че не става въпрос за маргинална група от обществото, която практикува ограничено своята идеология, а за младежи в баварски курорт - заможни и живеещи хубав живот. Освен това бърз преглед на социалните мрежи показва, че те получават похвала от много хора, които биха се страхували въобще да коментират случая до преди няколко години.

Реакцията на Шолц и стотиците коментари по медиите, че подобни прояви са неприемливи е малко вероятно да намалят скоростта, с която национализма влиза в немското общество в момента. Същите медии с години наред си затварят очите за престъпления на мигранти и дори отказват да докладват случаи на тежки престъпления към млади момичета, за да не предизвикат расизъм, например.

Германците са бесни от правителство, което ги е предало и се грижи за чужди граждани повече, отколкото за тях. Макар да е рано да се говори за връщане на нацистката идеология, все повече европейци като цяло възприемат национализма и консервативното за нещо нормално.

А това, което не осъзнават Шолц и левите е, че колкото повече подтискат тези настроения и се опитват да ги заметат под чергата, толкова по-екстремни стават те. Ако днес се даде разумен вариант, който поставя гражданите на първо място, Европа може да се излекува и да не залита отново в крайности. Ако още години наред изкуствено се поддържа левия-либерален курс, никой от нас дори не знае до какво може да се стигне.

Духът е изпуснат от бутилката. Няма връщане. Сега идва време да се говори как може новите настроения на обществото да не достигнат до насилие. 

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

5 Коментара

Мангала-наркоман киро-дупнишкия циганин

1 month before

88

Коментирай

Мангала-наркоман киро-дупнишкия циганин

1 month before

88

Коментирай

Майна

1 month before

Блъсков, говориш си ги пет ..за четири , без действително да обхванеш същността на случващото се. Излиза , че подкрепа за национална политика и защита на интересите на народа е екстремизъм? Този призив ,,Германия за германците ,, ( който използваха понякога AfD веднага го свързаха с Хитлер и нацизма, а..? Ти не си наясно какво се случва в Германия и в Европа?! Защо Льо Пен , която УЖ беше против политиката за приемането на емигранти заклейми и изключиха Алтернативата ?! Обвиниха ги в ,,нацизъм,, , защото на въпрос към един от лидерите на AfD ,че е внук на ССовец, той отговори, че дядо му е подлежал на мобилизация, че германците не са имали избор( разстрел при отказ) , но не е участвал и извършвал действия определяни като престъпни ( руските са разследвали)..

Коментирай

Майна

1 month before

Та , Блъсков, не си ли запознат, че Шолц, Бербок , ония по върховете на Света са именно потомци на нацисти?! Спомняш ли си приветстването на , нациста, в Нидерландия и от Зеленски, ..в парламента?! Значи призива на германци ,,Германия за германците,, е екстремизъм и нацизъм?! И затова изключи Л ..Пен ( преобразяваща се като Мелони) АЛТЕРНАТИВАТА от десницата, затова Алтернативата е под щателно подслушване( официално) от службите. Кой унищожава Европа?! Няма да те информирам- или си ,,мозъчно късоглед,, или такава ти е..платформата

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.