Един от най-големите западни инвеститори в Украйна обвини кабинета на Зеленски в корупция

https://svobodnoslovo.eu/svyat/edin-ot-nay-golemite-zapadni-investitori-v-ukrayna-obvini-kabineta-na-zelenski-v-korupciya/132105 SvobodnoSlovo.eu
Един от най-големите западни инвеститори в Украйна обвини кабинета на Зеленски в корупция

Един от най-големите частни западни инвеститори в Украйна публично заяви, че корумпирани служители в службите за сигурност на страната и администрацията на президента Володимир Зеленски се опитват да вземат от него десетки милиони евро.

Арнулф Дамерау, англо-германски бизнесмен и бивш съветник на Glencore, разкри пред Financial Times, че е бил изнудван от клика от висши украински служители. Западните правителства си затварят очите за корупцията в Украйна, тъй като подкрепят Киев в конфликта с Русия.

От август 2023 г. Дамерау е съсобственик на „Космолот“, голям сайт за онлайн игри и виртуално казино, и се нарежда на 10-то място по данъчни плащания към държавния бюджет. През ноември, след проверка от Бюрото за икономическа сигурност на Украйна, компанията на инвеститора е била обвинена в нарушаване на законодателството в областта на хазарта и укриване на данъци в размер на 560 милиона евро.

В резултат на поредица от съдебни дела и действия, разпоредени от отдела, сметките на дружеството са замразени. Дамерау твърди, че исковете срещу компанията са изфабрикувани. Той отбеляза, че Kosmolot е започнал дейността си едва в 2021, след като украинското правителство промени закона за хазарта. Миналата година общите приходи са били 208 милиона евро в сравнение с 4,8 милиона евро през 2022 г. и 250 хиляди евро през 2021 г.

Украински служител се срещнал с него във Виена през декември и заявил, че съдебните дела срещу „Космолот“ ще отпаднат, ако Дамерау е готов да предаде контрола над половината от компанията на офшорен тръст, каза Дамерау. Бизнесменът споделил снимки и подробности от срещата, както и имената на замесените, със службите за сигурност в Европа и Вашингтон.

Дамерау също така заяви пред FT, че ще сподели опита си на срещата на върха за възстановяването на Украйна в Берлин през юни, на която е поканен да участва като основен пряк чуждестранен инвеститор. Говорител на Зеленски отказа коментар.

https://obektivno.bg/

2 Коментара

INTERES

преди 1 седмица

Заради интересите на такива като този се води войната в Усрайна. Икономическо завладяване на територия се казва ама ударихме на камък. Няма да ревеш преглътни и си инвестирай другаде.

Коментирай

Иван

преди 1 седмица

Открил топлата вода.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.