El Pais: На Украйна ѝ липсват войници, които да спрат Русия

https://svobodnoslovo.eu/svyat/el-pais-na-ukrayna-lipsvat-voynici-koito-da-sprat-rusiya/145181 SvobodnoSlovo.eu
El Pais: На Украйна ѝ липсват войници, които да спрат Русия

Украинската армия на фронта в Курахово твърди, че броят на войските е драстично намален, което е по-лошо от необходимостта от повече оръжия. Украински военнослужещи се оплакват от дезертирането на техни колеги от линията на съприкосновение поради недостиг на жива сила и липса на ротации, пише испанският вестник El Pais, цитирайки бойци от украинските въоръжени сили, които са на позиции в село Курахово в ДНР.

„Защо се връщаме? Защото нямаме ротации, не почиваме, деморализирани сме”, оплака се един от бойците с позивна „Шкода”.

Изданието отбелязва, че този войник, подобно на други, с които журналистите са разговаряли миналата седмица на тази фронтова линия, говори за нарастващ проблем - войници, които бягат от позициите си.

Изданието цитира думите на един от бойците на украинските въоръжени сили, който разказал за свой колега, че е изтощен, не може повече и командирите не му дават почивка. Той си отиде преди няколко дни, просто ей така, подчерта военният.

Има и друга причина, поради която ротациите са по-редки и това е масовото присъствие на дронове, които затрудняват прехвърлянето на войници. Самото пътуване за достъп до Курахово е доказателство за това.

„Ако нещата не се променят много, Русия няма да може да бъде спряна“, обяснява Евгений Чурбанов, заместник-командир на разузнаването на 46-та въздушнодесантна бригада, военен ветеран с най-високите военни отличия на украинската държава пред El Pais.

trud.bg

1 Коментара

Мирмидон

42 minutes before

И защо така, толкова платени евроатлантици по 4000 долара на месец (Лена призна, че по толкова вземат от посолството, обвинявайки други), да отиват да спират руската армия, нали целуват гъза на Зелю.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.