Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от Galaxy Leader

https://svobodnoslovo.eu/svyat/elena-yoncheva-e-v-yemen-v-opit-da-se-sreshtne-s-balgarskite-moryaci-ot-galaxy-leader/142942 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от Galaxy Leader

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба Galaxy Leader – капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 г. Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите" - съобщи във Facebook профила си евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева.

"Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС (освен двамата българи, на кораба е и румънски гражданин). Срещата с българските моряци ще даде надежда на близките им, че те не са изоставени и процесът по освобождаването им е близо" - заяви Йончева.

"Територията на Йемен се намира под контрола на седем сили. Северозападната част се контролира от хутите. Международно признатото правителство (от ООН и от ЕС) контролира част от южната територия на страната, а други територии се управляват от Ал Кайда и Ислямска държава, както и от различни местни групировки. Мисията ми е в духа на резолюция 2451 на Съвета за сигурност на ООН за Йемен, която призовава всички страни в конфликта да позволяват и да улесняват безопасния бърз и безпрепятствен достъп за оказване на хуманитарна помощ" - обясни евродепутатът.

Днес Елена Йончева се е срещнала с "министъра на външните работи на Сана Jamal Amer, както и с неговия заместник Abdul Wahed Abu Rass".

В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, че близо 6 000 йеменци са завършили висшето си образование в България. Инженери, лекари, специалисти в авиацията и много други са допринесли за развитието на страната. Тези безспорни факти бяха оценени от домакините. Предадох на министъра на външните работи на Сана писмо от името на роднините на българските моряци с молба да се приберат при семействата си" - съобщи още тя.

offnews.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.