Гръцки протестиращи спряха американски танкове „Ейбрамс“ на път за България

https://svobodnoslovo.eu/svyat/gracki-protestirashti-spryaha-amerikanski-tankove-eybrams-na-pat-za-balgariya/130137 SvobodnoSlovo.eu
Гръцки протестиращи спряха американски танкове „Ейбрамс“ на път за България

В Гърция товарен влак, превозващ американски танкове „Ейбрамс“, беше засечен и спрян от членове на Комунистическата партия на Гърция (KKE) и нейната младежка организация KNE. Протестът блокира влака от пристанището на Александруполис до България, показва видео, публикувано от BulgarianMilitary.com.

Групата издигна лозунги: „Убийците да се приберат у дома“ и „Александруполис е пристанище на хората, а не крепост на империалистите!“. Протестиращ се качи на американски танк и нарисува на бронята му с червена боя: „убийци“.

Развявайки транспаранти и знамена, членовете на KKE и KNE смело застанаха пред спрелия влак и не му позволиха да продължи. Ставрос Базас, член на Тракийския регионален комитет на KKE, критикува превръщането на Александруполис в ключова база на НАТО.

„Използването на пристанището, железопътната инфраструктура от НАТО, които транспортират опасни военни материали до българската граница с множество камиони и влакове, е нещо, което категорично осъждаме“, заяви той. Базас осъди и решението на гръцкото правителство да предостави на Киев оръжейни системи, които са от решаващо значение за националната отбрана на страната.

Гърция, член на НАТО, беше една от първите, които изпратиха военна помощ на Украйна. „Гърция вече даде всичко, взе оръжия от националната си отбрана, особено на островите, за да подкрепи Украйна с отбранителни материали“, коментира olympia.gr по повод новината, че САЩ са поставили ултиматум на Атина да дари още оръжия на Киев.

https://obektivno.bg/

13 Коментара

Жоро

преди 1 месец

Е това е поход за мир , а не нашите лигави глупости у нас пред НДК.Както винаги гърците са за пример като протестиращи.

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

НАТО и режимът в Киев търпят огромни загуби. Но започнаха големите учения и готвят нахлуване в Русия. Прозорецът беше отворен на 5 февруари и ще бъде затворен на 5 май. Дотогава всичко ще е възможно. САЩ не могат да изоставят руския фронт без внимание и да се съсредоточат върху Китай. В този случай Русия без голяма война бързо ще приключи с Украйна. Общият баланс няма да е в полза на САЩ. За някаква победа на Вашингтон в този сценарий изобщо не може да се говори. САЩ се намират в стратегическа безизходица. Западът няма добро решение. Той (в лицето на управляващите елити) не може да се съгласи на мир при руски условия, но няма сили да повишава залозите, въпреки че именно това се очаква да направи. Освен това Западът не е в състояние да води прокси война срещу Русия след 2024 г. Украинските проксита са на изчерпване. Дори да успеят да издържат не само до есента, но и до декември 2024 г., края на Украйна е близо.

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

Това е цивилизационна катастрофа – първата след падането на Римската империя. Цивилизацията на традиционния Запад се разрушава пред очите ни. И навлиза във финалната линия, водеща до цивилизационна катастрофа. На фона на тази трагедия никой не знае какво да прави с останките от Украйна. От една страна, никой няма желание да създаде прецедент за ликвидиране на държава – основателка на ООН с решение на международна конференция. От друга страна, никой няма желание и ресурси за поддържане на "независима Украйна", която не просто не може да съществува самостоятелно, но е вписана в старата цивилизационна система, която и без това е политико-историческо недоразумение. И Русия няма отговор на този въпрос (или по-скоро те са много, но нито един все още не е определен като окончателно решение). И Западът няма отговор на този въпрос. Всъщност има. Иска да отложи "Смъртта на Атлантида", или този въпрос да се разреши от само себе си, което е невъзможно.

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

Съдбата на Украйна е решена. Съдбата на НАТО – също. НАТО води гореща война срещу Русия. Украйна не е враг – Западът е враг. Джо Байдън и Лойд Остин обясниха защо. Байдън каза: "Няма да допуснем поражението на Украйна, но ако възникне такава заплаха, ще започнем преки военни действия с Русия". Светът никога досега не е бил пред такива предизвикателства и пред такова тотално преустройство на всичко. С анонсираното решение на САЩ да разположат отново ядрено оръжие в Англия, ситуацията на континента става изключително тежка. Евентуалното разполагане означава, че САЩ готвят на Европа участта на потенциален театър на ядрената воина с цел да бъде пренасочена част от ядрения потенциал на Русия от нанасяне на удар по територията на САЩ. Ако някой си мисли, че войната на Запада срещу Русия се ограничава до Украйна, дълбоко се лъже. Европа е само консуматив, като наказателна рота, чиято задача е да отслаби максимално Русия, за да могат истинските играчи да влязат във войната.

Коментирай

Зеля

преди 1 месец

Русия е дала много по малко жертви за освобождаване на Гърция от османски"присъствие", отколкото за България, но Гърците са много по признателни на Русия от нашите психодесни "демократи"! И никога не са обвинявали Русия, че е искала да ги "пороби", "присъедини" или направи руска губерния. Защо ли?!

Коментирай

Мишо

преди 1 месец

Кога ще ги стигнем......гърците?!

Коментирай

Чичо

преди 1 месец

Кога пък Украйна стана основател на ООН!?

Коментирай

Мария луна

преди 1 месец

Иска му се на Байдън да се повтори Елциновото управление на Русия,но това е безвъзвратно минало!поредният Наполеон-Хитлер,ще си СЧУПИ ГЛАВАТА в РУСИЯ!!!

Коментирай

Мария луна

преди 1 месец

Иска му се на Байдън да се повтори Елциновото управление на Русия,но това е безвъзвратно минало!поредният Наполеон-Хитлер,ще си СЧУПИ ГЛАВАТА в РУСИЯ!!!

Коментирай

Николай

преди 1 месец

На времето гърците се опълчиха на Хитлер. После изгониха САЩ от пристанищата си. Сега отново ни напомнят, че сме помиярите на Балканите дето се кланят на всеки с дълбока кесия.

Коментирай

Стоян Вичев

преди 1 месец

До Чичо - Международната конференция за учредяване на ООН се провежда в Сан Франциско от 25 април до 26 юни 1945 г. и освен представители на всички участващи 46 държави, редица неправителствени организации са поканени да окажат помощ при формирането на Устава на ООН. Четири допълнителни държави (Аржентина, Белоруска ССР, Дания и Украинска ССР) са допуснати до конференцията.

Коментирай

Стоян Вичев

преди 1 месец

Така на 26 юни 1945 г. общо 50 държави подписват Хартата, която влиза в сила на 24 октомври същата година. Полша не е представена на конференцията, но за нея е запазено място и тя се нарежда сред държавите основателки.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.