Израел забрани на ООН да достави храна на умиращите от глад в Северна Газа

https://svobodnoslovo.eu/svyat/izrael-zabrani-na-oon-da-dostavi-hrana-na-umirashtite-ot-glad-v-severna-gaza/130210 SvobodnoSlovo.eu
Израел забрани на ООН да достави храна на умиращите от глад в Северна Газа

Агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA съобщи, че Израел окончателно й е забранил да извършва доставки на помощ в Северна Газа, където заплахата от глад е най-висока.

„Въпреки трагедията израелските власти информираха ООН, че повече няма да одобряват никакви хранителни конвои на  UNRWA на север“, написа Филип Лазарини, ръководител на агенцията, в социалната мрежа X/Twitter.

„Това е възмутително и умишлено възпрепятства животоспасяваща помощ по време на изкуствено предизвикан глад.“

Израел не отговори на искането на АФП за коментар относно изявлението на Лазарини. Говорителят на UNRWA Жулиет Тума каза, че решението е било предадено на среща с израелски военни в неделя. Това последва два писмени отказа на Израел да пусне конвой с храна на север миналата седмица. Не е посочена причина за решението, съобщи Тума. По думите й, 250 000 души в северната част на Ивицата зависят от хранителните доставки на UNRWA, но агенцията на ООН не е успяла да им достави храна от два месеца заради отказа на Израел да пусне хуманитарните конвои.

Газа е изправена пред тежка хуманитарна катастрофа в резултат на бомбардировките и пълната блокада, наложена от Израел над палестинската територия.

Доклад на ООН за продоволствената сигурност предупреди, че гладът се очаква да удари тежко северната част на Газа, освен ако няма спешна намеса. 70% от 2,3 милиона палестинци в момента са изправени пред „катастрофален глад“, пише в доклада.

Мартин Грифитс, ръководител на службата за хуманитарна координация на ООН, написа в X/Twitter, че „решението за блокада на хранителните конвои на север само тласка хиляди по-близо до глада. Трябва да бъде отменено.”

Тедрос Адханом Гебрейесус, ръководител на Световната здравна организация, заяви, че блокирането на доставките на помощ от UNRWA е „лишаване на способността на гладуващите хора да оцелеят“.

https://obektivno.bg/

4 Коментара

Борис

преди 1 месец

Може само да се съжалява,че евреите са богопомазани и "свещени крави",за които не трябва да се пише нищо лошо!А може би някои съоражения не са си свършили работата до край! Къде сте англосаксонски изроди?

Коментирай

Борис

преди 1 месец

Може само да се съжалява,че евреите са богопомазани и "свещени крави",за които не трябва да се пише нищо лошо!А може би някои съоражения не са си свършили работата до край! Къде сте англосаксонски изроди?

Коментирай

аналитичка

преди 1 месец

Бенямин Нетаняху сам отряза клона, върху който евреите се люлееха почти 80 години. Холокост ли? Повече тази думичка да не се чува! Заради собственото си оцеляване Нетаняху създаде неприязън към всички евреи, макар много от тях да не го понасят и да искат неговото отстраняване от поста. Евреите и палестинците са братя - произхождат от едно семейство - семити. Но в името на превземане на нови територии, Нетаняху и кликата около нето извършват геноцид над палестинското население в ивицата Газа. Международните институции спряха да си затварят очите. Време е за озаптяването на този еврейски Хитлер!

Коментирай

Ana

преди 1 месец

Тази война и геноцида срещу палестинците е заради големите находища на газ и нефт в офшорните води на ивицата Газа и Израел да ги превземе.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.