Макрон не постигна промяна в позицията на Пекин за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/makron-ne-postigna-promyana-v-poziciyata-na-pekin-za-ukrayna/54318 SvobodnoSlovo.eu
Макрон не постигна промяна в позицията на Пекин за Украйна

Макрон не постигна промяна в позицията на Пекин за Украйна.Той не успя да трогне Си Дзинпин относно операцията на Русия срещу Украйна и допусна дипломатически грешки на пресконференцията в Пекин,споделя Politico.

В Париж протестиращи подпалиха любимия ресторант на Макрон.Пожарът възникнал от хвърлена малка книжна бомбичка в лятното кафене на ресторант Ротонда. Ресторантът се смята за любимото място на френския президент Еманюел Макрон,където отпразнувал победата си на изборите през 2017 г.

 Китайският президент Си Дзинпин не показа никакви признаци да промени позицията си относно войната на Русия срещу Украйна след разговори в четвъртък с френския си колега Еманюел Макрон,пише Politico, противно на внушенията и твърденията в някои българоезични чужди медии у нас.

На втория ден от държавното посещение на Макрон в Китай, Си поддържа отдавнашната си позиция относно действията на Русия в Украйна,като каза, че „всички страни“ имат „основателни опасения за сигурността“ и не даде никакъв намек, че ще използва влиянието си за помогнете за прекратяване на конфликта,продължи изданието.

„Мирните преговори трябва да бъдат възобновени възможно най-скоро, като се вземат предвид разумните опасения за сигурността на всички страни във връзка с Устава на ООН... търсейки политическо решение и изграждане на балансирана, ефективна и устойчива рамка за европейска сигурност“, добави Си Дзинпин,седнал до Макрон.

По същото време САЩ, Германия и Унгария се противопоставиха на желанието на Полша да прокара решението за присъединяване на Украйна към НАТО.

Тези факти вероятно предизвикаха първите стъпки на отстъпление от позициите на Киев от снощи: "Украйна може да преговаря с Русия за връщането на Крим, но след като бъдат освободени всички останали окупирани територии по военен път, казва заместник-ръководителят на президентската администрация Андрий Сибиха, отговарящ основно за външната политика в интервю за "Файненшъл таймс".

"Файненшъл таймс" определя думите му като най-недвусмислените сигнали от Украйна, че има интерес да продължат преговорите, след като прекъсна мирния диалог с Русия през април миналата година, след инсценировката в Буча.

Дипломатически грешки на Макрон на пресконференцията в Пекин,досадиха на Си,пише Politico.   

Си Дзинпин прочете внимателно написаните му бележки, докато гледаше право пред себе си, преди да отстъпи микрофона на Макрон. 

След това френският лидер говори приблизително два пъти по-дълго от своя домакин - протоколна грешка , която членовете на китайското обкръжение на Си забелязаха,забелязаха от Politico.  

Самият Си Дзинпин на моменти изглеждаше нетърпелив и раздразнен, докато Макрон продължаваше да говори,пише Politico. 

 Китайският лидер изпусна няколко дълбоки въздишки и изглеждаше неудобно и досадно, когато Макрон се обърна директно към него,като търсеше подкрепа за войната в Украйна и тяхна съвместна отговорност да поддържат мира. 

Йордан Халачев 

3 Коментара

творец

преди 1 година

Свободно слово може и да не публикувате,,,,,, А този колко години гледа на Русия през крив макарон и въоръжаваше киевската хунта.

Коментирай

Иванов

преди 1 година

Гледайте последното предаване на Велизар Енчев с генерал Калчо Тенев. https://www.youtube.com/watch?v=YhD_1qzrwQM Съвсем в началото може да видите изказването на новия посол на САЩ, каква ще е задачата му у нас, колко трябва да сме доволни, че платихме милиарди за изтребители на чертеж и още един куп гнусотии.

Коментирай

творец

преди 9 месеца

АБЕ МАКРОН,ПРОМЯНА НА ПОЗИЦИЯ Е ЗАБИВАНЕ НА НОЖ В ГЪРБА. ТОВА ГО МОЖЕТЕ САМО ВИЕ,

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.