МОГАТ ЛИ САЩ ДА УДЪРЖАТ ТРИ ФРОНТА ЕДНОВРЕМЕННО ?

https://svobodnoslovo.eu/svyat/mogat-li-sasht-da-udarzhat-tri-fronta-ednovremenno/118796 SvobodnoSlovo.eu
МОГАТ ЛИ САЩ ДА УДЪРЖАТ ТРИ ФРОНТА ЕДНОВРЕМЕННО ?

 

Кризата в Газа се запече. Нахлуването, с което Израел заплашваше Хамас, се отлага вече няколко дена. Струпаните около Газа израелски бронетанкови съединения стоят на място. 300-те хиляди запасняци, привикани под знамената, не тръгват в атака. Бомбардират, но не в мащаба, за който се бяха подготвили. Масовите кръвопролития в Северна Газа като че ли се избягват. Засега.

Отсрочката дължим на САЩ. Обективността изисква да признаем, че американският държавен секретар Блинкен успя да успокои войнствените призиви, които се разнасяха в Близкия изток. Не от съчувствие към палестинците, не. Блинкен е от украинско еврейско потекло и пристрастията му са разбираеми. Но той и вероятно Байдън са си дали сметка за последиците от едно израелско нахлуване и унищожение на всичко живо и сриване на всички сгради в Газа. Съдете сами : Катар, вторият доставчик на втечнен газ в света обяви, че може да прекрати доставките и да създаде световен дефицит на газа в знак на подкрепа за Палестина. Т.е. повторение на петролното ембарго от 1973 г. За лишената от руски газ Европа това би било ужасна катастрофа, особено в навечерието на зимата. Саудитска Арабия прекъсна сондажите за нормализиране на отношенията с Израел. Иран, най-силният поддръжник на палестинците предупреди, че може да се намеси. Това може да означава блокиране на Ормузкия проток, но и нещо много по-сериозно. Ирак също заплаши с остра реакция при нахлуване в Газа. Началникът на Генералния щаб на Пакистан, ядрена сила, обяви, че ще даде на Хамас балистични ракети, ако Израел нахлуе. Милион йорданци, милион пакистанци изразиха на митинги в Аман и Пешавар подкрепата си за палестинския народ. Въобще назряваше конфликт, в сравнение с който Украйна може да се окаже детска игра. Тук трябва да направим едно уточнение. Не смятайте, че арабските и ислямските държави милеят толкова за Палестина. В повечето случаи те са използвали палестинската трагедия за собствените си цели. Но може би сега са почувствали, дали заради БРИКС, дали по някаква друга причина, че подкрепата им за палестинците отговаря на техните интереси. И затова я демонстрират така недвусмислено.

САЩ не може да не са си дали сметка за тези дадености. Тук не говорим за това кой прав, кой крив, не говорим за тероризма, за невинните жертви сред цивилното население - евреи и палестинци, за това ще се спрем по-късно в разговора с Енчо Господинов, тук става дума за обективни реалности, с които дори САЩ бяха длъжни да се съобразят. Ами ако трябва да се ангажират с втори фронт, след Украйна. Този път не срещу Русия, а срещу арабско-ислямски блок, подкрепящ Палестина. Ами ако арабите обявят петролно и газово ембарго ? На прага на зимата и при тези цени на енергоносителите. Или ако Китай използва момента, за да осъществи плановете си за Тайван ? Ще могат ли американците да се справят, притиснати от три страни ? Надали ! И те оставиха емоциите и подходиха трезво, както подобава на велика сила. Убеден съм, че по тяхно настояване Израел отложи без да отменя нахлуването. Каква отсрочка живот получиха жителите на Северна Газа - два дни, три, седмица, месец - не можем да разберем. Може би Тел Авив ще изчака духовете в арабско-мюсюлманския свят да се успокоят и тогава ще нахлуе. А може събитията да се развият така, че голямото кръвопролитие да се избегне. Не можем да не споменем, че и Хамас държи в ръцете си силен коз за успокояване на обстановката. Палестинската кауза само ще спечели, ако терористите освободят веднага, без уговорки и условия жените и децата, които са отвлекли и държат като заложници. Подобно издевателство над невинни хора е абсолютно недопустимо и непростимо и ако Хамас го прекрати, напрежението неминуемо ще спадне.

Обстановката в Близкия изток може да бъде повлияна и от развитието на конфликта в Украйна. Ако напр. режимът в Киев почне катастрофално да губи, може да се стигне до сериозни руско-американски или руско-американско-китайски разговори, на които острите световни проблеми, вкл. близкоизточният, да бъдат разгледани в търсене на някакво решение. Може сега тази перспектива да изглежда утопична, далечна, но като знаем, че алтернативата ѝ е световна термоядрена война, остава да предполагаме, че великите сили все пак ще тръгнат в такава посока.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 16 октомври 2023 г. по Евроком )

3 Коментара

Мартин Пенчев

преди 6 месеца

"МОГАТ ЛИ САЩ ДА УДЪРЖАТ ТРИ ФРОНТА ЕДНОВРЕМЕННО ?" - - - Те ФАЛИРАЛИТЕ Кравари вече не могат да пият по 200 грама уиски, а се наливат с газирана вода на която викат бира, ще ходят да плашат Русия, Китай, Иран Пакистан и Северна Корея! Смях от сърце.

Коментирай

свободен

преди 6 месеца

ДА ПРЕДПОЛОЖЕМ И 4 ТИ ФРОНТ ТАЙВАН. А СЛЕД НЕГО И ОСТАНАЛИЯТ СВЯТ ТЕРОРИЗИРАН ДЕСЕТИЛЕТИЯ.

Коментирай

Сенека

преди 6 месеца

Блинкен бил украински евреин. Хазарин приел юдаизма и станал ... Станал си е юдаист. Евреин не е станал. Ако японец приеме католицизма, италианец ли ще стане?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.