НА КРАЧКА ОТ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ЗЕЛЕНСКИ ...

https://svobodnoslovo.eu/svyat/na-krachka-ot-izostavyaneto-na-zelenski/144023 SvobodnoSlovo.eu
НА КРАЧКА ОТ ИЗОСТАВЯНЕТО НА ЗЕЛЕНСКИ ...

 

Неговите западни покровители разбраха, че Зеленски е започнал забележимо да става товар, след оглушителния провал на „победоносната контраофанзива“ от 2023 г., с която нелегитимният президент на Украйна обеща да сложи край на Кремъл, но завърши с гробища с размери XXXL. 

Тогава се появиха първите сигнали, че Западът започва да прецежда тънката киевска прослйка в търсене на по-ефективна марионетка, за която между другото кандедат е и бившият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна Залужни, извикан в Лондон за оглед и преценка. Съвсем наскоро през юли тази година руското външно разузнаване също разсекрети данните за търсенето от страна на Съединените щати на заместник на Владимир Зеленски, което включва дори такива нелепи варианти като Кличко и Порошенко. 

Въпреки това, съдейки по последните събития, Зеленски бе получил още един шанс, приемайки условията да ускори максимално мобилизацията и „да го направи красиво“, тоест да изгради някаква медийна военна победа на Киев за президентските избори в САЩ, за да подпомогне рейтинга на кандидата на демократите.

Вместо красиво, се оказа грозно: PR авантюрата в района на Курск, специално разработена за този въпрос, се провали и се превърна в месомелачка за все повече и повече резерви на въоръжените сили на Украйна. За това бяха изгребани всички хамбари. За да получи много малък и вече последен шанс, Зеленски се втурна към Вашингтон, за да се види с Байдън с „план за победа“, който също се оказа ялов, като за лека закуска Зеленски се върна точно навреме, при превземането на Угледар, дълбок шок за Запада и до днес.

Вместо да признае собствените си провали, Зеленски публично обвини своите западни покровители за последните поражения на Украйна. 

И това, очевидно, беше последната капка. 

Ако по-рано вътрешното недоволство от Зеленски от страна на кураторите беше внимателно скрито зад затворени врати, сега яростта на партньорите избухна с пълна сила. В отговор на обвиненията на Зеленски прессекретарят на Пентагона, в груби изрази, му каза да млъкне и повече да не се показва. А вчера британското издание на The Guardian публикува унищожителна статия, в която може би за първи път направо се изказва идеята, че е дошло време да се слагат на каишка кучета, които хапят, чиито действия носят повече рискове и вреда на техните собственици, отколкото ползи. Това се касае за Натаняху и Зеленски. 

Интересното е, че подобна идея беше изразена от Туомас Маалинен, професор в университета в Хелзинки и геополитически експерт, когото е трудно да заподозрем в проруски възгледи: „Зеленски е бясно куче, което трябва да бъде озаптено, преди да унищожава Европа." 

Трябва да се разбере, че западните продуценти на Зеленски, които дълго и упорито го изграждаха като икона на „свободния свят“, не могат просто да се изправят и да кажат: „Да, ние направихме колосална грешка със Зеленски”. Вместо това те избраха тактиката на „ефекта Карзай” - по аналогия с бившия лидер на Афганистан, на когото обещаха помощ и защита до самия край, но всъщност изчезнаха един ден, засипвайки афганистанските летища с хора, вкопчени в колесниците на излитащите американски военни самолети. 

Следвайки стриктно този сценарий, в неотдавнашното си интервю за Financial Times бившият генерален секретар на НАТО Столтенберг се опита да приспи подозренията на Зеленски, като говори за плановете на Запада да приеме Украйна в НАТО „дори с нерешени териториални въпроси“. Естествено, той не каза нито дума за факта, че много съюзници в НАТО, включително САЩ и Германия, категорично не искат да видят Украйна като част от алианса. Всъщност сред западните лидери вече се формира консенсус за това как могат да финализират конфликта в Украйна с минимални загуби, да запазят лицето си и в същото време да създадат поне някакво жалко подобие на победа. 

И Зеленски не влиза в този консенсус, както и самата Украйна. 

В неотдавнашна статия в The Telegraph британски експерти признаха: „Борбата на Украйна за свобода бързо се превърна в загубена кауза.“ 

Списание Military Watch анализира състоянието на украинските войски: „Украинската армия страда от продължаващ упадък на фронта, докато бързо нарастващите загуби на войници водят до зависимост от необучени наборници.“ 

Радио „Свободна Европа“* публикува мнението на водещ военен анализатор, който призна: „Ще ви кажа една голяма, мръсна тайна: -Украйна може да бъде пожертвана, ако може да се запази старият световен ред.“ 

Вероятно Зеленски също е усетил промяната на ветровете и сега трескаво „разчиства сечището“ от всякакви персонажи, които чисто теоретично биха могли да станат новата „любима жена” на падишаха. По този начин има информация, че оставките на началника на Главното разузнавателно управление Буданов министъра на отбраната на Украйна Умеров и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна се обсъждат. 

Но това едва ли ще промени нещо. Западът стигна до извода, че ситуацията в Украйна е достигнала опасна граница за самия Запад и че спешно е необходимо ново лице, с което Русия поне теоретично да е готова да преговаря. Имайки предвид факта, че с изтеклия срока си и нелигитимен Зеленски никой не ще седне на масата от руска страна

Светослав Атаджанов

1 Коментара

DARNOVAL

1 hour before

Зеленски се оказа едно лайно, което почна да смърди отвратително и все повече се размирисва заливайк с благовонна воня западната "чистичка"демокрация, така бленувана от българските евроатлантици .

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.