НАПРЕЖЕНИЕ: Полският президент сравни Киев с „удавник“, призова Украйна да помни помощта

https://svobodnoslovo.eu/svyat/naprezhenie-polskiyat-prezident-sravni-kiev-s-udavnik-prizova-ukrayna-da-pomni-pomoshtta/116862 SvobodnoSlovo.eu
НАПРЕЖЕНИЕ: Полският президент сравни Киев с „удавник“, призова Украйна да помни помощта

Полският президент Анджей Дуда призова Украйна да помни полската подкрепа по време на продължаващия конфликт на фона на задълбочаващия се спор за вноса на селскостопански продукти.

„Би било добре, ако Украйна помни, че получава помощ от нас, а също и да помни, че ние сме транзитна страна за Украйна“, каза Дуда, отговаряйки на въпроси на журналисти в Ню Йорк в сряда.

Полският президент сравни настоящата ситуация между Полша и Украйна на давещ се човек, вкопчен в всяка налична спасителна въже.

"В края на краищата поговорката казва: удавникът се хваща за сламка. Наистина удавникът се хваща за всичко, което може. Това е малко като ситуацията между Полша и Украйна днес. Украйна е под атака на Русия, без съмнение е в много трудна ситуация, той се хваща за всичко, което може. Можете ли да го обвинявате за това? Е, разбира се, можете да се оплачете от това", добави той. Освен това Дуда отбеляза, че признава, че има бизнес групи с интереси в Украйна, целящи бърза продажба на зърно при минимални разходи. "Трябва да се защитаваме от това, това е наш очевиден дълг. Ето такова късо съединение на интереси, какво да говорим много", добави той. Въпреки подкрепата на Полша за Украйна по време на руско-украинския конфликт, възникна напрежение поради неотдавнашното решение на Полша да удължи забраната за внос на украинско зърно.

Съобщава се, че Варшава оправдава този ход като необходим за защита на собствените си фермери. Спорът възникна, когато ЕС се съгласи да удължи забраната до 15 септември, но премахна ограниченията миналата седмица. Полша, Унгария и Словакия наложиха отново собствените си едностранни забрани на фона на опасения, че напливът ще наводни пазара и ще направи местната продукция неконкурентоспособна

Евроком 

3 Коментара

Сенека

преди 7 месеца

По ски свине! Чудите се каква територия да вземете от тази държава. Затова ги подстрекавахте. Заради вас убиха и българското земеделие и сега ядем боклуците ви. САЩ И ЕВРОПА, достатъчно ви дадоха. От нас само взеха. Повече от 20 години се подиграват с нас. Време е Германия и Русия да ви разкостят, по ски свине!

Коментирай

Вис

преди 7 месеца

Сценария е друг...Източна Украйна...В Русия... Западна Украйна...В Полша... Украйна Няма да я има....

Коментирай

Вис

преди 7 месеца

Сценария е друг...Източна Украйна...В Русия... Западна Украйна...В Полша... Украйна Няма да я има....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.